Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag med Håkan Juholt

/

Annons

”Men titta hur bra det blev!” Håkan Juholt har precis avslutat sitt anförande inför ett hundratal studenter i Mittuniversitetets aula, när någon påminner om att Juholt var ledande försvarspolitiker när nedläggningsbeslutet om garnisonen fattades. Då, hösten 2004, stod inte sådana som Juholt särskilt högt i kurs bland östersundarna. Och i dag? Socialdemokraterna har haft en mardrömshöst med dalande opinionssiffror, ett rasande mediedrev och en ifrågasatt partiledare.

Så vad säger Håkan Juholt till studenterna? Vilka frågor får han? Detta kommer kanske som en chock, men faktum är att ungdomarna funderar på helt andra saker än bostadsbidrag och partiinternt slidder-sladder. Hur ska vi tackla ohälsan bland unga? De otrygga anställningarna? De minskade forskningsanslagen till de regionala lärosätena? Svaren blir längre än frågorna, S-ledaren gillar att prata. Juholt talar bland annat om det finurliga med att låta ambitiösa indier och kineser komma till Mittuniversitetet för att studera och berika skolan. För en kvällstidningsreporter med uppdrag att fixa ett smaskigt mittuppslag låter det antagligen skittråkigt, men för en liten och kunskapsintensiv ekonomi som Sveriges krävs ett öppet sinne mot omvärlden. Därför är det dumt att avgiftsbelägga utomeuropeiska studenter, ibland med så mycket som 125 000 kronor. Idén med studieavgifter föddes under sossarnas tid vid makten. Något som Håkan Juholt i dag säger sig ångra; det ligger i nationens intresse att locka begåvade människor från hela världen till våra lärosäten.

Ja, det blev bra med Mittuniversitetet. Campusområdet har blivit en symbol för hela länets framtidstro. Under åren har studenterna strömmat till och nya kurser och utbildningar har adderats till studiekatalogen. Häromåret kom psykologlinjen till stan. Och så förstås Nationellt Vintersportcentrum, juvelen i kronan. Men nu har pendeln svängt; regeringen har tydligt markerat att de mindre högskolorna inte kan räkna med statens uppbackning, utan måste söka nya lösningar för fortsatt överlevnad. Hitta partners, slå sig samman. Mittuniversitetet som en exotisk filial i Norrlands inland?

I kommande budget flyttas miljoner från Mittuniversitetet till de stora lärosätena. Där badar man i pengar, man hinner inte ens göra av med alla forskningsmedel. Någonstans måste resurserna tas ifrån, resonerar Juholt, detta är priset för skattesänkningarna. Hans besked är att de regionala högskolorna är en omistlig bit i det utbildningspolitiska pusslet.

Håkan Juholts dag i Östersund avslutas på gamla Folkets hus tillsammans med partikamrater och sympatisörer. Här sprider S-ledaren evangeliet om politikens inneboende kraft. Som agitator är han i en egen klass. Att lyssna på S-ledaren är som att se en bra dramakomedi; det är både roligt och känslosamt.

Samtidigt inser nog alla i publiken att det inte är här som grunden för kommande valframgångar läggs. Det är i Mittuniversitetets aula. Där avgörs framtiden, både för Socialdemokraterna och Sverige.

Annons

Mer läsning

Annons