Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att totalrenovera Sverige

/

Annons

De japanska snabbtågen Shinkansen är extremt punktliga. Mindre än en minuts försening i snitt, trots tyfoner och snörika vintrar i norr. Kina bygger ett liknande, perfektionistiskt snabbtågsnät som ska bli världens största.

Sånt kan man tänka på när man sitter på ett svenskt tåg som väntar på ett annat tåg som fastnat efter ett elfel. Vad hände med den svenska punktligheten? Varför investerar man för framtiden i Asien, men inte i Sverige?

Järnvägen är ett av de områden där Sverige har byggt upp en gigantisk skuld som framtida generationer får ta hand om. Järnvägsnätet har sakta tillåtits förfalla. Och ju längre tiden går, desto dyrare blir renoveringen.

Samma sak har hänt inom välfärden. Sedan 1990-talet har det blivit färre händer i vården och fler elever i skolklasserna. Skattesänkningar och minskade statsbidrag har gjort att offentliga sektorn numera har omfattande renoveringsbehov.

LO:s tidigare chefsekonom P-O Edin säger att han själv så sent som för ett år sedan tyckte att staten inte skulle acceptera budgetunderskott. Men arbetet med en framtidsrapport för LO fick honom att ändra sig.

I rapporten "Totalrenovering av Sverige" föreslår Edin kraftfulla investeringar genom lån. Pengarna ska gå till stora satsningar på skola, infrastruktur, bostadsbyggande, integration och bekämpning av långtidsarbetslösheten. Staten bör planera för 20 år av statliga underskott på 120 miljoner om året, motsvarande tre procent av BNP. Med den strategin går det att totalrenovera Sverige utan kraftiga skattehöjningar, menar han.

Den första fråga P-O Edin ställde sig var varför alliansregeringen inte lyckats få ner arbetslösheten med försämrad a-kassa, jobbskatteavdrag och ökade löneskillnader.

Ett år senare landade han i slutsatsen att politikerna måste ta sig ur den mentala fångenskap som gjort dem livrädda för statliga underskott.

Missta nu inte P-O Edin för en extrem vänsterkuf. Hans tankar är snarare mainstream bland ekonomer. Hos svenska politiker har de dock inte slagit rot än. Den mentala låsningen är stark.

Mer läsning

Annons