Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggbranschen vaknar

/

Annons

Byggnads och Byggcheferna går upp till kamp mot machokulturen i byggbranschen. Det är inte en dag för sent att en av Sveriges mest homogena branscher vaknar upp till insikten att framtiden är både jämställd och mångkulturell. De arbetsplatser som inte hakar på det tåget riskerar att stämplas som förlegade, och därmed gå miste om kompetent arbetskraft.

I en gemensam debattartikel skriver Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna, och fackförbundet Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm, att de nu ska genomföra en gemensam satsning på utbildning för chefer och byggnadsarbetare för att diskutera och reflektera kring jämställdhet på arbetsplatsen.

Insikten kom efter att ha genomfört två undersökningar med 2100 personer från bygg- och fastighetsbranschen. En majoritet uppger att arbetsmiljön präglas av en grabbig attityd, och en fjärdedel svarar att detta har påverkat dem negativt.

Sex av tio kvinnor uppger att de har mått dåligt eller påverkats negativt av den rådande arbetskulturen. Varannan kvinna svarar att de tror att personal inom byggsektorn har lämnat sina jobb som följd av detta.

Nu representerar ju inte andra svenska arbetsplatser nödvändigtvis en jämställd utopi, men det tycks ändå vara en viss skillnad. Byggcheferna och Byggnads lät Sifo göra en parallell enkät med personer som arbetar inom andra sektorer. Där upplever majoriteten att de arbetar på en jämställd arbetsplats. En av fem uppger att det förekommer sexistiskt eller könsdiskriminerande språkbruk, jämfört med hälften av alla svarande i undersökningen i byggbranschen.

Satsningen är ett bra initiativ och en start för att synliggöra normgivande mönster. Men det är först den dagen som personer som avviker från byggarbetarnormen - kvinnor, HBTQ-personer och personer med utländsk bakgrund - känner sig bekväma med att kliva in i en byggbarack som förändringsarbetet börjar ge resultat.

För det krävs det mer än att stå vid kaffemaskinen och reflektera över att jämställdhet är bra.

Mer läsning

Annons