Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bojkotta skurkstaten Israel

/

Annons

Israel har en lång historia av att bryta mot internationell rätt. För den som följt Mellanösternkonflikten kan gårdagens blodiga bordning av den sjöburna hjälpsändningen Ship to Gaza inte komma som någon egentlig överraskning. ”Man kan fråga sig hur detta kunde hända, men det har ju hänt i 60 år, det är så här palestinierna behandlas. Vi är förvånade över den brutala militära insatsen, men den visar egentligen bara på verkligheten, säger Eva Bergman, gift med den Svegsbördige författaren Henning Mankell som var ombord på en av de övermannade båtarna.

Ja, så här agerar ju Israel. Dagligen. Skillnaden är den stora uppståndelsen kring Ship to Gaza. När israeliska gränssoldater stoppar palestinska studenter eller en lastbilskaravan med mediciner blir det inga rubriker i tidningarna. Men när prominenta fredsaktivister från den fria världen kommer inseglande i samma syfte får händelsen ett helt annat nyhetsvärde. Det är både bra och en smula tragiskt.

Det farligaste som finns är den smygande normalisering som ofrånkomligen kommer med tidens tand. Vi tränger bort, mjuknar i vår kritik, går vidare. Detta trots att Gazas befolkning alltjämt lider av sviterna efter Israels urskillningslösa offensiv julhelgen 2008. Familjer är krossade, barn traumatiserade. Skolor och bostäder l agda i ruiner . Vad gäller de mest basala behoven , vatten, elektricitet och gas , så saknas det mesta . Israel vägrar tillåta en återuppbyggnad.

Därför var det kanske bra att den 10 000 ton stora hjälpsändningen hindrades från att angöra Gazaremsan. Så kan det inte råda några tveksamheter om Israels inställning till det palestinska folket: det ska svältas och kuvas till oigenkännlighet. Israel uppvisar kusliga likheter med den sydafrikanska apartheidregimen.

Detta brutala ingripande på internationellt vatten tvingar fram politiska reaktioner som måste gå längre än de diplomatiska standardprotokollen. Hur kan vi upprätthålla normala mellanstatliga relationer med en regim som till och med är beredd att ställa till med blodbad för att stoppa humanitär hjälp? Nej, Israel har diskvalificerat sig som en jämbördig partner i det internationella samfundet och det bästa vore om EU :s medlemsstater samfällt lyckades formulera ett svar till regeringen i Jerusalem: så länge blockaden mot Gaza upprätthålls fryser unionen sina handelsavtal. Orealistiska krav? Kanske för några år sedan, men nu är tålamodet s gräns passerad.

I går blev Israel lite mer militärmakt och lite mindre demokrati. Omvärlden kan inte låta denna utveckling fortsätta en dag till.

Annons
Annons
Annons