Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är vi apatiska inför de apatiska?

/

Annons

Dejan Karamanovic är tio år och hans familj är romer från Kosovo. De förföljdes och misshandlades i hemlandet och flydde därför till Sverige. Hösten 2011 kom första beslutet att de skulle utvisas. Ungefär samtidigt fick Dejan svår huvudvärk och ville mest ligga i sängen. I dag är Dejan helt apatisk.

De apatiska flyktingbarnen orsakade stor debatt för ungefär tio år sen. Den allmänna bilden, som också var S-regeringens bild, var att barnen spelade apatiska för att de skulle få stanna i Sverige.

När det granskades visade det sig att den inte gick att belägga i ett enda fall. Också Socialstyrelsen har konstaterat att det inte finns något stöd i forskningen för att de apatiska flyktingbarnen manipulerats eller spelar sjuka. Ändå lever den myten vidare.

I sin bedömning av Dejans tillstånd har Migrationsverket (GP 7/7) lutat sig mot två psykiatriker. Den första menar att Dejan utvecklat ett allvarligt apatiskt tillstånd och att en förutsättning för hans tillfrisknande är att familjen får trygga levnadsvillkor. Den andra psykiatrikern är Tomas Eriksson som anser att Dejan är medvetslös "vilket man inte blir av en asylprocess". Eriksson har under många år hävdat att apatiska barn manipulerats av föräldrarna.

I sin bedömning har Migrationsverket valt att gå på Erikssons linje. Dejan och hans familj ska utvisas. Detta trots att Eriksson tydligt går emot Socialstyrelsen och Migrationsverkets egen syn på apatiska flyktingbarn 

Migrationsverket vill inte svara på frågor om Eriksson utan hänvisar till polisen. När polisen i Västra Götaland får frågan varför de anlitat Eriksson svarar de: "Vi litar på Tomas Eriksson, varför är lite svårt att förklara. Men det går alltid bra när han är med".

Varifrån kommer denna, ja vad ska man egentligen kalla det, ondska? Att polisen anlitar en psykiatriker som bortser från forskning så att fler barn kan utvisas. "Det går alltid bra när han är med". 

Vilka signaler politikerna skickar spelar roll. År 2009 utsågs av migrationsminister Tobias Billström (M) till det stora återvändandeåret. 40 miljoner extra satsades på att verkställa fler utvisningar. Reva-projektet, som blev mycket omdebatterat under våren, växte fram ur detta.

Ord som "effektivt" hörs ofta från Billström. Och ja, visst är det effektivt att tvångsutvisningarna ökat dramatiskt på senare år, att 4 av de 23 barn som i mars 2012 var apatiska ett år senare utvisats och visst kan man säga att det är effektivt att utvisa Dejan. Men är det mänskligt?

Vi behöver en politik som talar om människor och inte om volymer, som betonar medmänsklighet och inte effektivitet och som ser till varenda unge. Vi får aldrig bli apatiska.

Annons
Annons
Annons