Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använd politiken till att ge hopp

/

Annons

Upploppen i Stockholmsförorten Husby, som spritt sig först till andra delar av Stockholm och senare till mindre städer, är förhoppningsvis på väg att ebba ut nu. I ekots lördagsintervju gav Socialdemokraternas partiledare sin syn på saken efter att tidigare i veckan ha besökt Husby och träffat både partivänner och andra. Självfallet förbannar han kriminaliteten. Han inser samtidigt att orsaken är att många ser sin situation som hopplös.

Därför är Löfvens besked så bra. Vi ska använda politiken till att skapa hopp. Klyftorna ska minskas. OECD:s rapport i veckan visade inte bara att klyftorna ökat så att Sverige nu är ett medelmåttigt land när det gäller klyftor. Den visar också att klyftorna inte bara ökar för att de som redan har, har fått mer. De som har den lägsta inkomsten har för första gången fått mindre än tidigare!

Samhället håller inte ihop säger Löfven, och aviserar tydliga åtgärder i form av utbildningssatsningar och snabb hjälp till unga. Riksrevisionen konstaterar att huvuddelen av Arbetsförmedlingens insatser till unga sker först när en ungdom varit arbetslös 3-4 månader. Mot detta ställer sossarna jobb, praktik eller utbildning senast inom 90 dagar. Arbetslösheten ska vara lägst i EU senast 2020. Alla politiska insatser ska riktas in på att nå det målet.

Här går den stora skiljelinjen i politiken. Regeringen Reinfeldt har sänkt skatter för 100 miljarder. Samtidigt ska var sjunde, förtidspensionärer och socialbidragstagare leva på högst 10 000 i månaden. Arbetslösheten stiger nu, samtidigt drar regeringen Reinfeldt ner på den högre utbildningen!

Värt att notera är att Löfven för första gången på länge vågar tala om hela den socialdemokratiska politiken. Alltså även de viktiga förslagen om höjda socialförsäkringar som sjukpenning och a-kassa.

Det är självklara delar i en politik för att återge hopp till dem som nu lever i hopplöshet. Det är förslag som lagts tidigare. Men Löfven har länge – alltför länge – undvikit dem, förmodligen av rädsla för Moderaternas djupt felaktiga attacker om sossarna som bidragsparti. Det är bra att han nu visar hela den reformistiska politiken.

Slutligen konstaterar Löfven att det omdiskuterade överskottsmålet inte är en gång för alla givet, även om det ligger fast nu. Det kan ändras om det görs blocköverskridande, säger han nu. Men det går ju att förstå att man inte vill ändra det i dag och därmed öppna för nya borgerliga skattesänkningar. För det är precis vad Sverige inte behöver.

Stefan Löfven (S) visade i ekots lördagsintervju upp hela den socialdemokratiska politiken. I en politik som ska ingjuta hopp i dem som i dag saknar hopp, ingår också restaurerade socialförsäkringar. Det är bra att Löfven tydligt slår fast det. Foto: scanpix

Mer läsning

Annons