Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen börjar svensk drogpolitik gå i takt med tiden

/
  • Informationstavla från sprutbytesprogrammet i Malmö.

Annons

I veckan blev det klart att två personer har fått godkänt av Läkemedelsverket för att använda cannabis av medicinska skäl. Det handlar om naturlig och obehandlad cannabis som patienterna ska inta i oral form för att dämpa svår nervsmärta.

Det är banbrytande. Enligt svensk drogpolitik har cannabis varit ett polisiärt ärende snarare än en fråga för medicin och folkhälsa. Men veckans besked är bara ett av flera exempel på en drogpolitik i radikal förändring.

Nolltoleransen mot droger har varit ohotad i svensk politik de senaste 40 åren, oavsett regeringsfärg. Trots att drogpolitiken i andra länder, med goda resultat, har utvecklats mot att fokusera på skadelindring har Sverige hållit fast vid sin ideologiska övertygelse.

Då har det ändå varit känt att risken att dö av en överdos är betydligt större i Sverige än exempelvis i Portugal, och att den narkotikarelaterade dödligheten skenade med 30 procent under 2014.

Men det senaste året har vi sett en uppluckring av den ideologiska drogpolitiken till förmån för en mer evidensbaserad inställning till droger, och framför allt till droganvändare.

Inför förra årets UNGASS, ett FN-möte som på global nivå diskuterar narkotikarelaterade frågor, sade folkhälsominister Gabriel Wikström (S) "vi har målat in oss i ett hörn och uppfattats som extremister". Inte långt därefter tvingades alla Sveriges kommuner att erbjuda sprutbytesprogram.

Sveriges drogpolicy ligger nu i linje med EU:s och ska fokusera på skadelindring. Utöver sprutbytesprogram är nu överdosprevention, läkemedelsbehandling och rådgivning från narkomaner konkreta strategier i svensk drogpolitik, skriver journalisten Magnus Linton - som skrivit flera böcker om droger och drogpolitik - i en artikel i Fokus.

FN har tidigare gett Sverige svidande kritik för vår drogpolitik. Med FN-mötet 2016 tog Wikström ett djärvt beslut att leda in Sverige på en ny, mer evidensbaserad väg.

Äntligen började svensk drogpolitik gå i takt med tiden.

Mer läsning

Annons