Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allmänintresset hotat

Annons

Alla som växt upp med Mumintrollen kan nog tänka sig att bo i en fyr. Nu finns chansen – i varje fall för den som är rik. Bakgrunden är att många av dagens obemannade fyrar inte längre behövs med dagens teknik. Så Sjöfartsverket, som har kunnandet, personalen och de båtar som behövs, tycker att staten ska ta över kostnaden som i dag belastar den kommersiella sjöfarten. Under sossarnas tid vid makten utreddes saken flera gånger. Det fanns då ett förslag som skulle göra 25 fyrar till nationalarv och 38 till byggnadsminnen. Men nu är det nya kvastar som styr.

Sjöfartsverket utreder därför vilka fyrar som egentligen behövs för sjöfartens skull. Riksantikvarien utreder vilka som behöver bevaras av kulturhistoriska skäl. Men resten, ett 50-tal, kanske börjar säljas redan nästa år, om man får tro en artikel i SvD i tisdags. Och varför skulle man inte det. Staten säljer samtidigt unika skärgårdsmiljöer i Stockholm till högstbjudande. I dagens Sverige är allmänintresset verkligen tillbakatryckt.

Fast det finns motkrafter. Främst i ledet står Svenska Fyrsällskapet som i första hand vill att Sjöfartsverket som har resurser och personal ska fortsätta med att sköta fyrarna, men som i andra hand vill skapa en nationell fyrstiftelse genom att samla in en halv miljard eller så. Hur nu det ska gå till.

I veckan meddelades att USA väljer så här 37 år efter krigsslutet att ta ansvar för det miljömord som USA bedrev under Vietnamkriget. Giftet Agent Orange som anses ge både cancer, fosterskador och missbildningar, ska nu saneras i Da Nang, under kriget en av USA:s största militärbaser. USA erkänner inte ett direkt samband mellan skadorna och avlövningsgiftet. Men man lovar att engagera sig för vietnameser med funktionshinder. Sent men välkommet. Obama gör sklillnad ibland.

Det är aldrig lätt att motivera de enorma kostnaderna för de rymdprogram som främst stormakterna driver. Men det är samtidigt lätt att låta sig imponeras när projekten blir framgångsrika. När ett amerikanskt rullande laboratorium vid namn Curiosity – Nyfikenhet landat på Mars så är det ett imponerande uttryck för USA:s tekniska kunnande. Med lite tur ökar projektet våra kunskaper om den röda planeten samtidigt som våra tekniska kunskaper växer. På minuskontot får väl räknas att det militärindustriella komplexet riskerar att också dra nytta av kunskapen.

Mer läsning

Annons