Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Utveckla högskolorna

/
  • För att trygga kompetensförsörjningen ute i landet måste det satsas på lokala högskolor och universitet, skriver Kent Wallén som är ordförande i Nitus (Nätverket för kommunala lärcentra)
Insändare

Valen som nu är avklarade kommer att ge nya och gamla politiker uppdraget att på bästa sätt förvalta väljarnas önskemål om hur vi med gemensamma krafter ska utveckla land och stad på ett sätt där vi i ett nationellt, regionalt och lokalt perspektiv skapar en gemensam framtid för oss alla.

En av de största utmaningarna för kommuner utanför de större städerna är den långsiktiga kompetensförsörjningen och i förlängningen tillväxten och samhällsutvecklingen. Vi vet att dagens arbetsmarknad i allt högre grad kräver att de anställda har utbildning på eftergymnasial nivå. Undersökningar visar att unga människor som flyttar iväg för att utbilda sig i allt mindre grad återvänder till hemorten.

Följden av detta har blivit att det i många av landets kommuner har blivit svårt för näringsliv och offentliga aktörer att hitta personal med rätt utbildning vilket i sin tur försvårar kommunernas möjlighet till utveckling. En av nyckelfaktorerna för att möta denna utmaning är tillgången till högre utbildning i det egna närområdet. I ungefär 100 av landets kommuner finns kommunala lärcentra där det går att studera på högskola, universitet och yrkeshögskola utan att flytta från hemorten. Dessa möjligheter måste utvecklas för att vi ska kunna stoppa flykten av kompetens från landsbygdskommunerna. Självklart ska det ske tillsammans med lärosäten, utbildningsanordnare och inte minst med näringslivet. Gör vi inget nu kommer landsbygdskommunerna att tappa alla möjligheter att behålla den kompetens som är nödvändig för det lokala arbetslivet – följden blir en utarmning som gör att ett fungerande lokalt näringsliv inte kommer att kunna överleva.

Kent Wallén, ordf Nitus (Nätverket för kommunala lärcentra)

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons