Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Tandlös styrelse

Insändare

Landstingets styrelse består av 13 personer och utses av fullmäktige för att ansvara för landstingets skötsel.

Politiker utser alltså politikerkompisar till denna landstingets regering. 

Är nuvarande politiska ledning rätt manskap att fortsätta leda Jämtlands läns landsting? frågar sig en ledarredaktör i veckan och svaret är naturligtvis nej.

Syftet med en styrelse är att samla en relevant mix av kompetens och på så sätt skapa en god och stabil grund för utveckling av det man är satt att styra. En valberednings- eller nomineringskommittés viktigaste utgångspunkt är just att leta upp och förena olika kunskaper.

Nå ja! Vi har nyss bevittnat en på geografiska grunder tillsatt styrelse, men det är knappast en metod som seriösa valberedare använder.

Den ekonomiska vanskötsel som nuvarande landstingsstyrelse och dess ekonomiska utskott är ansvariga för visar att det kanske är dags begränsa politikernas styrelsemakt. En sund idé vore att helt enkelt omstöpa statuterna för val till landstingets styrelse. De politiska partierna skall naturligtvis inte kastas ut men deras medverkan kan begränsas till en ledamot från respektive parti.

Övriga ledamöter ska handplockas av en nomineringsgrupp som är medvetna om att Jämtlands läns landsting är ett företag som omsätter mer än tio miljoner kronor varje dag.

C-A Jonsson

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons