Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Stanna upp på fredag

Insändare

För att hedra de som avlidit på grund av arbetsplatsolyckor, arbetsrelaterade sjukdomar eller självmord efter mobbning i arbetet utlyser LO och förbunden en tyst minut på arbetsplatserna fredagen den 27 april klockan 12.00.

En maskinoperatör går till arbetet. Han kommer inte hem igen. På jobbet fastnar han med armen i ett transportband och avlider.

61 människor dog i arbetsplatsolyckor på svenska arbetsplatser 2011. Det innebär att arbetsplatsolyckorna med dödlig utgång ökar för andra året i rad.

Det är mycket oroande och djupt beklagligt att dödsolyckorna på våra arbetsplatser ökar.

LO kräver nolltolerans mot dödsolyckor och allvarliga arbetsolycksfall, slår LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist fast.

Varje år dör dessutom minst 1 000 personer i Sverige av cancer, hjärt-, kärl-, eller lungsjukdom där förhållanden i arbetet är den mest betydande orsaken bakom dödsfallet. ”Arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar och ett systematiskt arbetsmiljöarbete är grunden för att lokalisera och upptäcka brister i arbetsmiljön samt förebygga olyckor”, säger Ulla Lindqvist.

Gör som jag och många andra stanna upp på fredag den 27 april klockan 12.00 där du befinner dig och håll en tyst minut för alla de som avlider av jobben.

Britt Carlsson, LO-facken i Jämtlands län

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons