Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Skogsstyrelsen hotar skogen

/
  • Anders Delin oroas över skogens framtid sedan Skogsstyrelsen meddelade att de ska upphöra med avgränsning av nyckelbiotoper i de stora fjällnära kommunerna.
Insändare

Herman Sundqvist, generaldirektör i Skogsstyrelsen, meddelar (DN 10 mars) att Skogsstyrelsen ska upphöra med avgränsning av nyckelbiotoper i de stora fjällnära kommunerna Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Strömsund, Krokom, Åre, Berg, Härjedalen, Älvdalen, Malung-Sälen samt delar av Torsby kommun. Han förutsätter att markägarna ska sköta naturvården på egen hand. Vi vet vad det innebär: Avverkning av skogar med höga naturvärden. Nästan ingen naturvård alls.

Nyckelbiotoperna har tjänat naturen väl. Smärre områden har blivit undantagna från avverkning. Nyckelbiotoperna har ofta varit incitament till noggrannare naturvårdsplanering och bildat kärnor i större naturreservat. Att nu undanröja dem är ingenting annat än att öppna de sista skogarna med höga naturvärden för exploatering. Vi är bara halvvägs på väg emot målet, som är att 20 procent av skogen ska skyddas. Sundqvists beslut är på kontrakurs mot måluppfyllelsen. Djävulen är lös i skogen.

Anders Delin

Skydda Skogen

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons