Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se över det fria vårdvalet

Annons

Vårdval i primärvården, hos oss under benämning Hälsoval Jämtlands län, infördes från och med 2010 efter beslut i riksdagen. Vårdvalet är den viktigaste reformen inom vården under senare år. Reformen syftar till att öka patienternas valfrihet och underlätta för nya vårdgivare att etablera sig. Det innebär att alla som ansöker och uppfyller de krav som landstinget ställer kan få starta en hälsocentral i länet. Med hänsyn till reformens omfattning och konsekvenser har det första året med hälsoval betraktats som en försöksverksamhet.

Vi inom Alliansen finner nu flera skäl att göra en översyn av regelverket för hälsovalet. Besparingarna inom primärvården har fått konsekvenser, som varit svåra att förutse. Både Konkurrensverket och Praktikertjänst har studerat reformens konsekvenser och funnit att etablering av nya vårdgivare, till skillnad från andra delar av landet, nästan uteblivit. Valfriheten är större i andra landsting. Vi kommer allt längre från målet att vi ska ha en med landet i övrigt likvärdig vård. Det måste göras möjligt även för mindre hälsocentraler och entreprenörer att ingå i hälsovalet.

Det finns också skäl att se över ersättningen för listade personer. I några landsting har man infört ersättning efter diagnosgrupper i stället för ersättning för antal listade patienter.

Vi föreslår därför i en motion till landstinget att en översyn av regelverket för hälsovalet görs så snart som möjligt. Översynen ska syfta till att utveckla och förfina regelverket. Arbetet ska ledas av en grupp förtroendevalda inom landstinget.

Allians för Jämtlands län: Christer Siwertsson (M), Thomas Andersson (C), Finn Cromberger (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons