Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt barnen i skoterpulka i påsk

/

Annons

I länet finns cirka 21 000 registrerade snöskotrar, många av dem kommer att köras i fjällen under stundande påsk. Vad alla skoterförare bör veta är att platsen framför föraren är livsfarlig. Barn som är för små för att sitta bakom föraren bör antingen åka i skoterpulka med annan vuxen, eller inte åka alls.

En krock i 50 kilometer i timmen innebär att en vuxen förare pressas framåt med en kraft motsvarande tusentals kilo. Ett barn som sitter framför föraren försämrar manövrerbarheten och kan dessutom komma åt styre och gasreglage, vilket sammantaget ökar olycksrisken.

Ser man till alla typer av skoterolyckor i Sverige har 74 personer omkommit och nära 700 skadats de senaste sex vintrarna. Andelen unga i denna statistik, som kommer från Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation, är inte känd.

Den som planerar att hyra en snöskoter nu under vårvinter och påskhelg kan med fördel söka upp en av de ”Diplomerade snöskoteruthyrare” som känns igen på ett särskilt emblem. Bakom diplomeringen står bland andra Fjällsäkerhetsrådet och Nationella snöskoterrådet. Dessa uthyrare ger alltid säkerhetsinformation och erbjuder vid behov bland annat kartor, hjälm och varma kläder.

Låt fjällturen bli en både härlig och säker upplevelse.

Stephen Jerand, Rikspolisstyrelsens representant i Fjällsäkerhetsrådet, Eva Thörnelöf, ordförande Fjällsäkerhetsrådet, Per-Olov Wikberg, samordnare Fjällsäkerhetsrådet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons