Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovälkommet vindkraftsbeslut

/
  • Sven Berg är kritisk mot beslutet att sätta stopp för vindkraftsexploatering i Moskogen och skriver att de som bestämde får stå till svars inför kommande generationer.Foto:  Johan Nilsson/SCANPIX

Annons

Jaha! Så var det klart. Vindkraftsparken i Moskogen röstades ned av de borgerliga partierna med stöd av Västjämtlands väl. Många blev säkert nöjda och välkomnade beslutet. Johnny Åkerlund tycker att vindkraftsverkens drifttid på 20–25 år är alldeles för kort för att de ska vara lönsamma.

Sanningen är ju den att på mindre än ett år har de producerat el som täcker kostnaderna från brytning av malmen, tillverkningen, transporten och den slutliga monteringen!

Om man vill fortsätta med elproduktionen är det bara att sätta upp ett nytt! Det blir ju billigare! Fundament, vägar och anslutning finns ju redan!

Dessutom kan man nu bygga de höga tornen av trä och placera den tunga generatorn nere i marknivån! Det är enklare än att montera ner våra uttjänta kärnkraftverk!

I Finland har man borrat tio mil tunnlar för att förvara de radioaktiva delarna av det uttjänta verket!

Ett kärnkraftverks livslängd beräknas till cirka 40 år. Det är väl inte så mycket längre än ett vindkraftverk?

Dessutom är ettöringen på varje kilowattimme som kärnkraften betalar för att täcka kostnaderna för nedmontering alldeles för låg.

Nyare beräkningar visar att avgiften kanske bör ligga på tio öre! Och då blir det vi skattebetalare som får skjuta till massor av miljarder!

Vi har tjugo år på oss att hejda den globala uppvärmningen från att stiga mer än två grader. Klarar vi inte det så vet man inte hur det blir för dom som lever då.

Själv kommer jag inte att behöva uppleva katastrofen men det gör många av er som tog beslutet.

Vad kommer ni att säga till barn och barnbarn? Förlåt?

Sven Berg, Kvitsle, Mattmar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons