Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsak och verkan

Annons

Två grupper som drabbas av nuvarande skattepolitik är pensionärer och arbetslösa vilka definitivt inte hör till den procent av befolkningen som nyttjar RUT-avdrag för att anlita bartenders och liknande oavsett vad finansministern tror.

Pensionärer drabbas dels av att den allmänna pensionen sänkts kraftigt och först nästa år kommer upp i samma nivå som 2009 för att sedan åter sjunka enligt prognoserna samt dels av att man straffbeskattas jämfört med de som fortfarande arbetar. Man ska då komma ihåg att från 2009 har bruttolönerna höjts bra vilket tillsammans med jobbskatteavdraget gör att klyftan mellan de som jobbar och har jobbat växt kraftigt.

Arbetslösa drabbas dels av att avgifterna till försäkringen höjts, i en del fall kraftigt, och dels av att allt färre får ut den tänkta delen av arbetsinkomsten eftersom taket inte höjts.

För en inkomst av 15 000 kronor per månad (max vad en arbetslös får oavsett arbetsinkomst)gäller följande:

En pensionär beskattas med 4 068 kronor mera per år än vid motsvarande lön och har då ofta arbetat 40–45 år och ibland mera. En arbetslös beskattas med 12 444 kronor mera per år än vid motsvarande lön. Uppgifter från kolumnerna 1, 2 och 5 i skattetabell 32.

Att ovanstående inte skulle ha samband med ökande socialbidrag, hemlöshet, köer hos hjälporganisationer och så vidare är inte särskilt sannolikt.

KM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons