Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Oroande ökning av sjuktal i landstinget

Insändare

Sjukskrivningarna ökar återigen bland landstingets sjukvårdsanställda och dessutom i en mycket oroande takt. Det måste få konsekvenser i det fortsatta arbetet med saneringen av landstingets ekonomi. Det är inte längre möjligt att besparingar nästan uteslutande drabbar landstingets kärnverksamhet, nämligen hälso- och sjukvården.

Landstingets tjänstemän har reagerat på fenomenet och säger sig vara villiga att utreda varför sjukskrivningarna skenar och sedan vidta åtgärder, men frågan är hur lyckosamma man kommer att bli i det arbetet?

Jag vill hävda att det är den politiska landstingsmajoriteten, (S, V och MP) som bär det tyngsta ansvaret för sakernas tillstånd. Det är alltmera tydligt att det icke patientnära arbetet blivit så intressant att man helt tappat fokus på kärnverksamheten.

Att landstinget ska finansiera länsutvecklingsverksamhet i dess olika former ser vi moderater som själklart, men det måste vara balans i besparingarna, där hälso- och sjukvården inte ensamt kan bära hela ansvaret, samtidigt som annan verksamhet klarar sig undan och ibland även premieras med ytterligare pengar utöver satt ekonomisk ram.

Ett sådant exempel är regionförbundet som vid det senaste fullmäktige, premierades med 2,5 miljoner extra utöver ram och ett annat exempel är där Jamtli får 30 000 kronor extra till en middag man tänkt sig bjuda nordiska museichefer på.

Pengar som verkligen skulle ha behövts i länets hälso- och sjukvård.

Landstinget har en omsättning på dryga 3 miljarder per år. Intäkter har dessutom stadigt ökat de senaste åren, så någon egentlig brist på pengar har vi inte! Det handlar bara om så enkel matematik, som att vi måste satsa mera på hälso- och sjukvården och mindre på de icke patientnära verksamheterna. Först då kommer sjukskrivningstalen i landstinget att gå ner och boksluten komma i balans.

Christer Siwertsson (M)

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons