Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korta arbetstiden

/
  • Robotisering och globalisering minskar ständigt antalet arbetstillfällen. För att dela på de jobb som finns kvar behövs någon form av arbetstidsförkortning, skriver J Torben Staehr.

Annons

Reinfeldts före detta regering, S, LO, TCO, Riksbanken och Konjunkturinstitutet eftersträvade allihop en öppen så kallad jämviktsarbetslöshet på närmare sju procent enligt Uppdrag Granskning i SVT förr året. Denna arbetslöshet kallas till och med för full sysselsättning. Man anser att det är nödvändigt för att undvika en lönespiral som skapar inflation. Men påtvingad arbetslöshet kan omöjligen vara lönsamt för samhället; ju fler meningsfulla arbeten som utförs desto bättre blir det väl ändå?

Finanseliten vill kunna hota de anställda med arbetslöshet, en desperat arbetsmarknad och nedmonterad välfärd, så att vi blir maktlösa, billiga och utbytbara. Men de bedrar sig själva; arbetslöshet och låga löner försämrar köpkraften med påföljande risk för lågkonjunktur och förluster för företagen!

Robotisering och globalisering minskar ständigt antalet arbetstillfällen. För att dela på de jobb som finns kvar behövs någon form av arbetstidsförkortning. Det är bråttom eftersom arbetslöshet ofta leder till utslagning.

Kortare arbetstid är bra för samhällsekonomin: Dyra sjukvårds- och sjukskrivningskostnader minskar eftersom både arbetslöshet och arbetsrelaterad stress är gravt ohälsosamt. Och ännu mer sparar man förmodligen in på arbetslöshetsersättningar och socialbidrag.

Låt oss till exempel börja med att gradvis förbjuda övertid för alla som jobbar heltid, då skapas nya deltidsjobb eftersom företagen behöver kunna anpassa arbetsmängden till konjunkturen. Låt oss samtidigt skapa en omställningsfond som hjälper de som hamnar i privatekonomisk knipa av förändringen.

Med kortare arbetstid skapas arbetstillfällen, landet blir rikare, gatorna tryggare, folkhälsan förbättras och barnen får äntligen tid med sina föräldrar.

J Torben Staehr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons