Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Glöm inte bort Gaza

+
Läs senare
/
  • Fler och fler patienter i Gaza behöver dialys för sin njursvikt.  Foto: Angelica Zander / SvD / SCANPIX
Insändare

455 patienter lider av njursvikt i Gaza. Ungefär 40 tillkommer varje år. Dialysavdelningarna arbetar i treskift för att klara behoven. 284 njurtransplanterade patienter lever under hot om förnyad sjukdom och död då mediciner som måste ges samtidigt saknas. Förhållandena är likartade inom andra delar av hälsosektorn i Gaza. Det saknas mediciner, utrustning, utbildning.

För någon vecka sedan stoppades ett försök av Ship to Gazas finsk-svenska båt Estelle att bryta blockaden av Gaza. Ockupationsmakten stormade fartyget med maskerade kommandosoldater, misshandlade besättning och passagerare med el-pistoler, rånade alla på mobiltelefoner, kameror och datorer och konfiskerade lasten av bland annat rullstolar, fotbollar, sjukvårdsutrustning och cement.

Överfallet på Estelle har inte mötts av nämnvärd upprördhet. Istället har EU i dagarna röstat för en uppgradering av förbindelserna och handelsavtalet med Israel. I omröstningen, som skedde tre dagar efter bordningen av Estelle, ställde sig alla röstande svenska EU-delegater från de borgerliga partierna, utom en, bakom den israeliska våldspolitiken, medan oppositionen röstade emot.

Gaza får inte glömmas bort. Det behövs ett fortsatt engagemang och fortsatta försök att bryta blockaden. Gaza vädjar till oss och behöver vår hjälp. Låt oss leva upp till det förtroendet!

 Gunnar Olofsson

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons