Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Fiska lugnt i insjöarna

Insändare

Av Helene Goudins, Junilistan, insändare i LT den 22 januari framgår att hon har missförstått EU-kommissionens förslag att införa rapporteringskrav för delar av fritidsfisket.

EU-kommissionens förslag bara gäller fritidsfiske av skyddade, överfiskade fiskbestånd på öppet hav. Insjöfiske berörs inte överhuvudtaget, och omfattas inte av EU:s fiskepolitik för den delen.

De föreslagna bestämmelserna kommer alltså bara att gälla fiskbestånd som är överfiskade och som därför skyddas av flerårsplaner. Östersjötorsk är ett exempel, och det är den enda fiskart i Östersjön för vilken det skulle krävas tillstånd enligt EU-kommissionens förslag.

Studier visar att i vissa länder står fritidsfisket för så mycket som hälften av den tillåtna nationella kvoten, och mer än vad det kommersiella fisket står för. Problemet är att dessa fångster inte räknas in i den nationella kvoten. På grund av detta går det inte att korrekt beräkna fiskbestånden.

En annan viktig sak att notera är att det föreslagna tillstånds- och rapporteringssystemet bara skall gälla fiske från båtar på öppet hav. Det gäller alltså inte enskilda fiskare som fiskar från strand eller från båtar mellan kustnära öar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons