Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Borgerlig neddragning

/
  • Mellan 2010 och 2013 har Mittuniversitetet kapat bort 2 200 platser, enligt siffror från Universitetskanslerämbetet. Resultatet vittnar om borgerlighetens misslyckande, skriver Kalle Olsson (S).
Insändare

Runt om i Sverige börjar killar och tjejer att förbereda sig för höstens studier. Under flera år har landets högskolor upplevt ett rekordhögt söktryck. Intresset är dels en avspegling av arbetsmarknadens växande krav på formell utbildning, dels en effekt av den höga ungdomsarbetslösheten.

En del menar att högre utbildning inte ska ses som ett slags arbetsmarknadsåtgärd. Varför inte, undrar jag. Hellre en riktig utbildning än Fas 3 och alla andra meningslösa åtgärder som regeringen har uppfunnit för unga arbetslösa. Som politiker borde man välkomna att så många vill gå vidare till högre studier. Men inte regeringen - den har i stället valt att dra ner på högskolan!

Och det är inga små neddragningar som har tvingats fram; mellan 2010 och 2013 har till exempel Mittuniversitetet kapat bort 2 200 platser, enligt siffror från Universitetskanslerämbetet. Resultatet vittnar om borgerlighetens misslyckande. Regeringen Reinfeldt minskar på antalet högskoleplatser och ökar i stället inflödet av unga i Fas 3, denna förnedrande massåtgärd som nästan aldrig leder till jobb. Vilket förskräckande facit efter åtta år av högerstyre!I höstens val är det dags att byta riktning för Sverige. Resurserna till skolan, både grund-, gymnasie- och högskolan, måste öka. Det är helt enkelt viktigare än nya skattesänkningar.

Kalle Olsson, 30 år, riksdagskandidat (S)

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons