Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete ger fler bostäder

/

Annons

En av de riktigt stora utmaningarna för Sverige är bostadsbristen. Boverket gör uppskattningen att det behövs över 700 000 nya bostäder till år 2025. Frågan kräver långsiktighet och gemensamma ansträngningar, och därför är det helt rätt att regeringen bjudit in de borgerliga partierna till samtal om hur vi ska lösa bostadskrisen. Bostadsbristen hämmar tillväxten och matchningen på arbetsmarknaden försämras – med andra ord har arbetsgivarna i dag svårare att rekrytera på grund av att vi har för få bostäder.

Många bra beslut för att göra det enklare, snabbare och billigare att bygga bostäder har redan tagits av den socialdemokratiskt ledda regeringen. Förkortad överklagandeprocess, ny bullerförordning, satsningar på energieffektiva och klimatsmarta byggnader har bidragit till den största bostadssatsningen på över 20 år. Med regeringens investeringar på sammanlagd 5,5 miljarder för fler bostäder, snabbare byggande och bättre boende har viktiga steg tagits för att komma till rätta med problemet. Redan i år förväntas bostadsbyggandet vara det högsta sedan början på 1990-talet. Även här hos oss i Jämtland sätts spadarna i jorden, byggkranarna står på plats och det byggs för fullt.

Nu har den socialdemokratiska regeringen föreslagit ytterligare insatser:

# Förenklade regelverk.

# Ökad byggkapacitet.

# Översyn av finansiering och ökad rörlighet.

Men vi har fortfarande en lång väg att gå och dagens byggtakt är inte tillräcklig. Politiska låsningar får nu inte stå i vägen när framtidens bostadssituation står på spel och därför är det bra att regeringen tar initiativ till breda politiska samtal kring bostadsfrågan.

Om flera parter arbetar tillsammans kan vi få fart på bostadsbyggandet. Det leder till fler jobb i byggbranschen och en bättre fungerande arbetsmarknad där bostadssituationen inte är avgörande vid val av jobb. Fler bostäder stärker svensk ekonomi: matchningen mellan lediga jobb och arbetssökande förbättras; skenande bostadspriser motverkas; fler unga kan flytta hemifrån; barnfamiljer kan flytta till större bostäder och äldre till ett mer anpassade boende.

Bostadsfrågan förutsätter samarbete och vi välkomnar en bred samverkan. Det kommer bygga Sverige starkt inför framtiden.

Therese Zetterman (S)

Kommunalråd, Berg

Peter Bergman (S)

Kommunalråd, Åre

Gunilla Zetterström Bäcke (S)

Kommunalråd, Härjedalen

Susanne Hansson (S)

Kommunalråd, Strömsund

Ann-Sofie Andersson (S)

Kommunalråd, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons