Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvist för barnlösa i norrlänen

/
  • Kvinnor som är 38 år kan ha mycket goda möjligheter att få barn via IVF, säger debattören.

Annons

Att de fyra Norrlandslandstingen har de sämsta vårdbegränsningarna för ofrivilligt barnlösa är vid det här laget något som har varit svårt att missa. Våren 2009 föll en dom i kammarrätten i Sundsvall, där kammarrätten slog fast att åldersgränsen på 37 år för kvinnor var i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Kvinnor som är 38 år kan ha mycket goda möjligheter att få barn via IVF. Därför fick det klagande paret rätt till ersättning för vård utomlands via Försäkringskassan. Att åldersgränsen på 37 år är i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet är därför något som sjukvårdspolitiker i Jämtland är väl medvetna om.

I januari 2013 väntas en ny lagändring träda i kraft. Denna lagändring innebär ett förbud mot diskriminering på grund av ålder i sjukvården. Efter januari 2013 kommer därigenom par som diskrimineras på grund av ålder i sjukvården kunna stämma landstinget och få rätt till skadestånd. Även detta lär vara väl känt bland landstingens politiker.

För alla utomstående borde kombinationen av den existerande domen och den kommande lagen vara uppenbar. Åldersgränsen behöver ändras till en åldersgräns som inte är i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet – annars bryter landstinget mot lagen och kommer att bli stämt och behöva betala skadestånd.

Märkligt nog är det inte så Norrlandstingens regionförbund resonerar. Den I morgon väntas ett beslut i förbundsdirektionen om att rekommendera de fyra Norrlandslandstingen att slå fast ett regelverk där åldersgränsen på 37 år står kvar. Mindre än fyra månader från det förväntade startdatumet för den nya lagen förväntas alltså förbundsdirektionen att rekommendera landstingen att anta gemensamma riktlinjer som man på förhand kan säga är olagliga.

Vår fråga till Harriet Jorderud (S), Robert Uitto (S), Christer Siwertsson (M), Monalisa Norrman (V), Anna Hildebrand (MP) och Finn Cromberger (FP), ledamöter i förbundsdirektionen för Jämtland, är:

Varför ni anser att detta är ett rimligt agerande?

Cornelia Armano, ordf Barnlängtan, patientföreningen för ofrivilligt barnlösa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Mer läsning

Annons