Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morot och piska i borgerlig skolpolitik

Annons

Dit det lutar så rinner det! Återigen går det fort och fel med denna regering! Det handlar om ca 100 miljoner kronor för att skapa större skillnader istället för att satsa dessa resurser på kvalitetsförbättringar! Från den 1 juli i år införs en s.k. SFI-bonus (SFI=Svenska För Invandrare) som är ett ytterligare bevis på hur skillnaderna, när det gäller människosyn och ideologi, vitt skiljer blocken i politiken från varandra! Den borgerliga regeringen vill som vanligt göra utvecklingsområden i samhället till något svart eller vitt (läs populistiskt) och detta är införandet av SFI-bonus för elever med ett annat modersmål -ett sorgligt bevis för. Denna bonus infördes som försök och skulle utvärderas december 2012 men nu blev det plötsligt bråttom och denna lag gäller från i juli i år. Man missar målet totalt med att ge ännu bättre förutsättningar än idag, för nyanlända invandrare, att snabbt lära sig grunderna i svenska för att få en bättre integration och möjlighet att söka arbete.

Reformen innebär att elever som läser SFI ska motiveras med ekonomiska verktyg som om man generellt måste motiveras till att lära sig ett nytt språk! I korthet går reformen ut på att den som på tolv månader klarar godkänt belönas med pengar! Den som läser på lägsta nivån ska få 6 000 kr och den som läser på högsta nivån ska få 12 000 kr skattefritt.

Att de borgerliga tror att morötter och piskor är verktyg som skolan ska använda sig av 2010 är bara häpnadsväckande! Det är dock inte så förvånande om man tänker på vilken människosyn de borgerliga bygger sin politik på. Folk i allmänhet är slöa, fuskar och behöver enligt dem ekonomiska piskor och morötter för att verka i samhället sjuka och arbetslösa ska jagas ekonomiskt för att få till resultat ingen positiv människosyn precis. Detta gäller tydligen också för att invandrare ska läsa svenska vilken verklighet har dessa politiker kontakt med? Att lära sig det nya hemlandets språk är en överlevnadsfråga men också en individuell sådan. Har man redan läst på universitet i sitt hemland, är ung och har samma alfabet som svenskan är naturligtvis förutsättningarna att klara svenskstudierna på kort tid betydligt bättre än för den som är äldre, analfabet och har ett ickelatinskt alfabet!

SFI-bonus gynnar studievana elever från länder med det latinska alfabetet och missgynnar andra som går miste om bonusen beroende på faktorer som de inte kan påverka! Detta är ett cyniskt och högst orättvist förslag som skapar en ohållbar arbetsmiljö för både studenter och lärare.

Det är resurser som behövs för de som har mindre studiebakgrund, studievana och måste lära sig ett helt nytt alfabet! Problemet är ju inte de som klarar av studierna i svenska utan problemet är ju de som inte gör det eller som inte ens kommer dit! Där borde resurserna läggas. Det handlar om ca 100 miljoner vilket skulle göra ett betydligt tillskott för att göra SFI-undervisningen ännu bättre och flexiblare fler lärare, fortbildning och därmed också fler jobb!

SFI är redan idag en flexibel och individanpassad studieform som kan kombineras med arbete. Det som behövs är utveckling, förstärkning och komplettering med t.ex. intensivkurser i svenska, samverkan med folkhögskolorna för vidare studier (SFI är endast grundkunskaper som max motsvarar åk 6) kompletteringsutbildningar för personer med akademisk examen och en utveckling av valideringen av utländska examina och yrkeskunskaper.

Om syftet nu är att få en snabbare genomströmning på SFI så kan man ju undra vad nästa steg i den borgerliga skolpolitiken blir gymnasiebonus? Förskolebonus? Liknande belöningssystem som gynnar de som redan istället för att förstärka de som har större behov, är t.ex. kömiljarden inom sjukvården. Det handlar i grunden om ideologi och människosyn i politiken och i denna fråga visar de borgerliga sina true colours. Jag tror på människans vilja att uppfylla sina drömmar och det är politikens uppgift att ge förutsättningar för detta genom att utjämna skillnaderna i samhället och stötta de som har det svårare att uppnå sina drömmar. Jag tror på ett jämlikt samhälle som ger stöd efter behov för allamår bra i ett sådant samhälle

Lena Bäckelin (S), SFI-lärare, landstingspolitiker och riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons