Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Lägg korten på bordet Alliansen!

Debatt

Den senaste tiden har det skrivits spaltmeter med debattartiklar och insändare från samtliga Allianspartier i syfte att svärta ner de Rödgröna och inte minst Miljöpartiet. Jaha? tänker du; detta är väl vad en valrörelse går ut på? Om man är med i leken får man leken tåla?

Det tråkiga är dock att Allianspartiernas påhopp som oftast är osakliga och populistiska där slutsatser dras som är ren och skär skrämselpropaganda.

Ett exempel är de Rödgrönas förslag på en höjd bensinskatt där Alliansen väljer att glömma att resor till jobbet kompenseras fullt ut i och med ett höjt skatteavdrag. Om du kör 1500 mil om året på fritiden skulle det kosta dig endast 50 kr mer i månaden. 50 kr som går direkt till koldioxidreducerande insatser. Dessutom vill man inte kännas vid att samtliga Allianspartier så sent som i somras sa sig vara öppna för att höja bensinskatten(C föreslog till och med en höjning på 1 kr).

Därtill glömmer man att nämna de Rödgrönas stora satsning på förnyelsebara bränslen och subventioner för att kunna konvertera gamla bilar till att kunna tanka miljöbränslen.

Exempel nummer 2 handlar om de Rödgrönas förslag att införa kilometerskatt på tunga transporter. Här förs en skrämselpropaganda där Allianspartierna och inte minst Centern menar att detta är dödsstöten för Norrland och skogsindustrin. Här glömmer man att det klart och tydligt står i förslaget att landsdelar som inte har några alternativ inte ska missgynnas av kilometerskatten som därför kommer att vara olika hög i olika delar av landet. Basal industri såsom till exempel skogindustrin kan komma att helt slippa skatten.

Flertalet europeiska länder har sedan länge infört kilometerskatt med goda resultat. Anmärkningsvärt är också att då kilometerskatten diskuterats i riksdagen tidigare så har enigheten i att Sverige också borde införa detta, varit stor, oavsett blå, röd eller grön partifärg.

Jag efterlyser fortsättningsvis en valkampanj med diskussion utifrån parternas faktiska förslag. Det vore synd om Svenska folket tar beslut om vilken regering de vill ha utifrån lögner. Lägg korten på bordet Alliansen så diskuterar vi på riktigt istället!

Karin Österberg (MP)
kandidat till Landstinget och Östersunds kommunfullmäktige

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons