Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrars kärlek motverkar fattigdom

/

Annons

Under en tid har fokus i debatten varit på barn/ungdomar som inte har varma skor, kläder och mat för dagen. Organisationer som Rädda barnen, BRIS och Majblomman har presenterat oroande rapporter om barnfattigdom i vårt land. Från politiskt håll har många arbetat utifrån dessa uppgifter, då man utgått ifrån att barnfattigdomen har varit utbredd. Men så illa är det kanske ändå inte, materiellt sett.

I vårt samhälle finns många människor/familjer som lever i social och/eller ekonomisk utsatthet. Samhället har därför ett sista nät, en grundtrygghet, för dem som är i behov av ekonomiskt eller annat stöd. Ett stöd som kan hjälpa tillfälligt eller under en längre tid.

Denna grundtrygghet är viktig för att Sverige ska vara ett tryggt och bra land för alla att bo och leva i. Vi måste självfallet värna om denna grundtrygghet för ett bra samhälle även i framtiden.

Det ekonomiska stödet, som kommunerna ansvarar för, ska räcka till det mest basala som hygienartiklar, mat, hyra, för lek och fritid, telefon, läkarvård, glasögon med mera. Stödet räcker däremot inte till lyxkonsumtion som iPhone, Wii, X-box, märkeskläder. Det finns trots denna grundtrygghet barn i vårt samhälle som inte har det materiellt bra, som lever i ekonomisk utsatthet. De kan exempelvis finnas i familjer som inte tar hjälp eller inte kan ta hjälp utifrån en sjukdomsbild.

Jag vill flytta fokus till hur vårt samhälle egentligen ser ut. Det finns tyvärr föräldrar som inte klarar av att ta hand om sina barn och ge dem sin kärlek. Föräldrar skiljer sig och bygger upp nya familjer där det gemensamma barnet kan hamna utanför och inte ryms i det nya livet. Det finns föräldrar som tycker att ansvaret ligger på samhället, skolan, socialförvaltningen att ordna för barnets framtid. Det finns också föräldrar som prioriterar alkohol och droger före sina barn. Det är dessa barn som lever i verklig fattigdom, en fattigdom av kärlek.

Det är viktigt att vi arbetar för att behålla vår trygghet i Sverige och motverkar klyftor och orättvisor. Vi måste gemensamt värna om varandra och bygga upp ett jämlikt samhälle. Politiken har ett stort ansvar för att bygga ett bra samhälle, men vi har också alla ett ansvar för att hjälpa och stödja varandra. Det handlar om att bygga ett samhälle på gemenskap där alla behövs.

Cristine Persson (C), socnämndens ordförande i Krokoms kommun

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons