Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För gammal för vård?

/
  • Debattören anser att det är dags att skrota den nuvarande tillämpningenav LSS-lagen.Foto: Mats Andersson

Annons

Det händer någonting när man fyller 65 år. Årsdagen utgör en bisarr händelse för de tusentals människor som årligen drabbas av stroke.

Blir man drabbad av stroke före 65 år har man rätt till stöd enligt LSS (lagen om rätt till stöd och service) till vissa funktionshindrade.

För den som hunnit fylla 65 år när man får stroke gäller socialtjänstlagen (SoL).

Här finns inga rättigheter nertecknade med samma uttalade syfte som i LSS, nämligen att den drabbade skall få hjälp att leva ett t så normalt liv som möjligt.

Det står i SoL bara att målet är att man skall få möjlighet till en skälig levnadsnivå.

Allt fler yngre människor drabbas av stroke och allt fler äldre har kvar sin hälsa längre upp i åldrarna. Det är en paradox som skapar frågeställningen; Om ett funktionshinder inte orsakas av åldrande varför skall då äldre behandlas sämre än yngre?

Förklaringen stavas i siffror. Kostnaden anses för hög för att människor över 65 år ska behandlas likvärdigt med människor under 65 år.

År 1992 lade den dåvarande regeringen en proposition som handlade om detta. I propositionen 1992/93:159 står det: ”Det är av statsfinansiella skäl inte möjligt att bygga upp ett system som innebär att rätten till personlig assistans gäller oberoende av ålder”.

Det är klarspråk som inte innehåller någon känsla. Rätten till personlig assistans bör alltså begränsas till dem som inte uppnått allmän pensionsålder!

Men det här innebär att allt fler människor som har stroke när de fyller 65 år och har rättigheter enligt LSS, växer in i en ny grupp som inte har några rättigheter enligt SoL när de fyllt 65 år.

Men eftersom alla i Sverige skall få vård efter behov enligt riksdagsbeslut från 1997 så är det här en fråga som behöver dammas av.

Människovärdesprincipen bör stå över kostnads och effektivitetsprincipen.

Om man tolkar riksdagsbeslutet från 1997 så skall människovärdet som är helt överordnat behovs- och solidaritetsprincipen vara helt överordnad det som brukar kallas kostnads- och effektivitetsprincipen.

Det är dags att skrota tillämpningen av en gräns vid 65 år för at få stöd enligt LSS.

Varför förväntas människor acceptera en svårare situation bara för att ett funktionshinder anses ha orsakats av naturligt åldrande? Vad menas med skälig levnadsnivå för dem som drabbats av stroke före 65 år respektive efter 65 års ålder?

Gusten Rolandsson

Distriktsordförande i Spf

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons