Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fi: Se flyktingarna som en gåva

/

Annons

För någon vecka sedan kom sex av riksdagspartierna överens om migrationspolitiken. En del av det är bra, men annat känns mer förvånande.

Det är svårt att förstå hur förslagen på tillfälliga uppehållstillstånd, utökat Rut samt skärpta krav på anhöriginvandring på något sätt ska underlätta situationen som målas upp i media. Vi ska alltså låta asylsökande ha en fortsatt osäker framtid, ta lågt betalda jobb samt vara i händerna på arbetsgivare om de ska kunna återförenas med sin familj.

Ett flertal undersökningar, i olika länder, har visat att tillfälliga uppehållstillstånd (tut) både är dyrare än permanenta uppehållstillstånd (put) och försämrar integrationen utan att på något sätt minska antalet asylsökande.

Migrationsverket belastas samtidigt med dubbel börda eftersom alla asylansökningar måste behandlas två gånger. Migrationsverket, som redan nu har fullt upp att hinna med sina arbetsuppgifter ska alltså behandla varje person, varje ärende, två gånger. Eftersom det här är en lagstyrd process finns idag inget sätt att snabba på arbetet den andra gången.

För att anhöriga ska få komma hit behöver de som ansöker kunna visa upp att de kan försörja familjen. Ett arbetsgivarintyg kan bevisa det. Om du vet att din familj befinner sig i fara i en otrygg miljö så är du helt i händerna på den som kan säkerställa att din familj får komma till Sverige. Arbetstidslag, säkerhetsföreskrifter, lönenivå och liknande är inget du då väljer att ta upp med din arbetsgivare.

Det här känns inte som en överenskommelse som underlättar vare sig för de som kommer hit eller för de som ska säkerställa tryggheten för de som kommer.

Samtidigt har det högerextremistiska våldet blossat upp i Sverige och media fylls av rapporter om kostnader för de som kommer, om hur statsbudgeten inte räcker till och om hur Sverige kommer att få sätta sig i skuld, för att vi tar emot människor på flykt. Det här sättet att rapportera riskerar bara att egga på de högerextrema individer och grupperingar som finns i vårt land, så att de kan rättfärdiga sitt handlande.

Media och politiker borde nyansera sin bild. Det är klart att själva organiseringen runt mottagandet kan verka kaotisk och ogreppbar och det är klart att det här kostar pengar. Men samtidigt bor vi i ett land med relativt få invånare, med stora ödsliga ytor, med tomma hus runt om i landet, med bygder som avfolkas. Vi är ett land rikt på tillgångar, men fattigt på människor. Det går att se de som flyr som ett välkommet tillskott, som en gåva. Vi har chansen att växa och utvecklas som land, att verkligen få hela landet att leva.

För att lyckas med det behöver vi fortsätta att visa upp att vi är många som inte ser de asylsökande som problem och kostnader utan som medmänniskor som är varmt välkomna! Gå med i olika rörelser som hjälper till, bidra med dina pengar, med din tid, med dina ord. Stå upp för asylrätten och de mänskliga rättigheterna!

Vi uppmanar politiker och media att fokusera på det här. Låt oss se alla lyckade insatser, kreativa lösningar och härliga möten! Låt oss få träffa eldsjälarna, de som sliter bakom kulisserna, de som kommer hit och börjar nytt liv. Ändra fokus, sluta elda på de hatiska rasisterna och stötta istället alla oss som ser det här som något bra och som gärna öppnar våra famnar

Feministiskt initiativ/Jämtland

Ingrid Mårtensson, Helena Åsadotter Jönsson, Nova Hamrén, Isabell Skog, Sofie Hamberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons