Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg(arna) borde höja taket i a-kassan

/
  • Inför budgetarbetet uppmanar TCO:s ordförande Eva Nordmark finansminister Borg och kollegorna i regeringen att höja taket i a-kassan. Det skulle ge effekt för både den enskilde och samhällsekonomin i stort, menar hon.Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

Annons

Nu när regeringen grubblar över hur kommande budget ska se ut har Anders Borg ett gyllene tillfälle att reparera arbetslöshetsförsäkringen och samtidigt stimulera ekonomin.

För 3,7 miljarder kronor skulle ett första viktigt steg kunna tas och antalet heltidsarbetande i Jämtland med rätt till maximal ersättning från a-kassan skulle då kunna öka från 3 300 till 21 400 personer.

Av de svenskar som i dag arbetar heltid och är anslutna till a-kassan är det endast 6,8 procent som får full ersättning vid arbetslöshet, det vill säga 80 procent av den tidigare lönen. De flesta i vanliga inkomstskikt får bara behålla kring hälften av sin inkomst om de blir arbetslösa.

Nya beräkningar från TCO visar att hela 37 351 heltidsarbetande i Jämtland tjänar över inkomsttaket på 18 700 kronor i månaden. De får nöja sig med maxersättningen på 14 960 kronor före skatt om de blir arbetslösa.

Om man, som TCO föreslår, ökar inkomsttaket till 27 500 kronor skulle ytterligare 18 102 av dessa få rätt till full a-kassa och 80 procent av den tidigare lönen. Allt fler inser att den urholkade arbetslöshetsförsäkringen får allvarliga följder både för enskilda hushåll och samhällsekonomin.

En undersökning av Novus i juni – beställd av TCO, LO och Saco – visar att en klar majoritet av regeringsalliansens väljare vill se en höjning av inkomsttaket i försäkringen. Bland moderata sympatisörer var 67 procent för en sådan reform. Det är ett faktum att många arbetslösa i dag tvingas söka försörjningsbidrag hos sin kommun eller hjälp från anhöriga för att klara vardagen.

Förutom de mänskliga aspekterna, innebär det här en svår ekonomisk belastning på kommunerna. Den som investerat i utbildning ska vid arbetslöshet inte heller tvingas att skaffa första bästa jobb för att klara hushållsekonomin. Det är inte hållbart i vår kunskapsintensiva arbetsmarknad, där det blir allt vanligare med kortare tider av arbetslöshet mellan jobben.

I längden minskar det produktiviteten och missgynnar ekonomin i stort eftersom fler hamnar på fel jobb. Arbetslöshetsförsäkringen ger i dag inte den nödvändiga inkomsttryggheten. Ju längre vi väntar med att reparera den, desto dyrare blir det.

Det är hög tid att Anders Borg och regeringen tar ett första steg och höjer inkomsttaket i den budgetproposition som läggs i september. Taket har inte höjts på tio år och nivån på försäkringen är bland de lägsta i hela OECD-området.

Jag hoppas att både kommunpolitikerna och riksdagsledamöterna i Jämtland engagerar sig och bidrar till att vi får en arbetslöshetsförsäkring som gör de anställda försäkrade i ordets verkliga mening.

Eva Nordmark, ordförande TCO

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons