Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Omtumlad" Danius ny akademiledamot

/
  • Sara Danius efterträder Knut Ahnlund i Svenska Akademien. Foto: Sofia Runarsdotter/Albert Bonniers förlag

Sara Danius, 50, är professor i estetik vid Södertörns högskola.

Nu är hon också invald i Svenska Akademien.

– Jag känner mig fortfarande omtumlad, och framför allt glad och hedrad, säger hon när TT Spektra når henne på telefon.

Annons

Samtalet från Akademiens ständige sekreterare Peter Englund kom på torsdagskvällen. Sara Danius behövde ingen längre betänketid.

– Jag tackade ja direkt! Sedan tänkte jag efteråt att jag kanske borde fråga vad jag förbinder mig till.

Utöver sitt arbete på Södertörn har Danius flera andra uppdrag, bland annat ledamotsposter i både Vetenskapsrådet och Kungliga Vitterhetsakademien. Hur hon ska hinna med allt har hon ännu inte tagit ställning till.

– Det får vi ta itu med senare. Att vara verksam i Svenska Akademien är en sådan angelägen sak att då får man kanske tacka nej till andra uppdrag.

Danius ersätter Knut Ahnlund, som avled i november förra året, på stol nummer sju. Ahnlund hade ett komplicerat förhållande till Akademien och vägrade delta i dess arbete efter konflikter med ständiga sekreterarna Sture Allén och Horace Engdahl. Hur Sara Danius ska förhålla sig till sin företrädare i sitt inträdestal över honom den 20 december har hon ännu inte bestämt sig för.

– Jag har inte hunnit tänka på det. Men han levde ett långt och intressant liv och skrev en lång rad intressanta studier som jag ser fram emot att läsa.

1800-talsrealismen och 1900-talsmodernismen är Sara Danius specialområden inom litteraturen och hon har tidigare skrivit om författare som Marcel Proust, Gustave Flaubert och James Joyce. Hon har doktorerat i litteraturvetenskap både på Uppsala universitet och Duke university i USA.

I vår kommer hennes nya essäbok "Den blå tvålen" ut. Med den vill Danius ge ett nytt perspektiv på sin favorit-era och visa hur romanen vänder ögat mot den värld som är här och nu.

– Jag ger ett nytt perspektiv på 1800-talsrealismen och behandlar några stora författarskap. Det handlar om hur romanen gör saker och ting synliga, särskilt nya saker i tiden.

Härnäst vill hon, om tiden tillåter, fortsätta sin forskning.

– Två saker skulle jag vilja arbeta med. Det ena är att skriva om mode i den moderna litteraturen. Det andra är att skriva om vad en händelse är i berättandet och hur det har förändrats i litteraturhistorien.

Med en mor som är författare och en far som hon själv beskriver som "en bildad person av den sort som nästan inte finns kvar längre" är det inte konstigt för Sara Danius att hon slukats upp av litteraturen.

– Litteraturen var angelägen för min pappa. Han samlade till och med på inträdestalen i Svenska Akademien.

Vägen till den upphöjda positionen inom den akademiska världen har inte enbart varit spikrak. Danius har, något överraskande kanske, även en period som yrkesverksam croupier på sitt cv.

– Jag hade några vilsna år mellan gymnasiet och mina universitetsstudier. Det var hårt slit, inte särskilt välbetalt, men mycket lärorikt.

Patrick Stanelius

kultur@ttspektra.se

Mer läsning

Annons