Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordisk barnteater på festival i Östersund

/

I början av augusti kommer barn från de nordiska länderna att träffas i Östersund för att spela teater för varandra.

– Det är en slags lägerverksamhet, där barnen även får umgås och tillfälle att utbyta erfarenheter och tankar, säger Torben Sundqvist, på ÖTV.

Annons

Ungefär vartannat år ordnar Amatörteaterns riksförbund, ATR, barnteaterfestival någonstans i Norden, och i år har turen kommit till Östersund. Barnen är mellan tio och fjorton år gamla och deltar i olika amatörteaterföreningar i respektive land. Genom lägerverksamheten inspireras barnen av varandra, diskuterar hur de jobbar och tänker, och vilka konstnärliga val de gjort.

– I nuläget är det klart vilka barnteatergrupper från Färöarna, Norge, Danmark och Sverige som kommer hit i augusti, berättar Torben Sundqvist.

Han berättar att titeln på teaterpjäsen som barnen från Färöarna ska spela är "Köpakonan", och att barnen från Sverige kommer från Teatersmedjan i Karlshamn.

Syftet med barnteaterfestivalen är att barn ska spela teater för barn och få chans att umgås.

– Vi jobbar konstnärligt utan att dressera barnen. Istället tar vi fasta på deras egen kreativitet. Skådespelarnas ålder är samma som målgruppens. Det ger barnen ett egenvärde och visar att de tas på allvar.

Även om skådespelare och publik kommer från de nordiska länderna kan språken vara svåra att förstå. Detta har lösts genom att barnen i publiken först får läsa igenom resuméer av pjäserna de ska se, och titlar och nyckelord fungerar som hjälpmedel. Det finns även en poäng i att inte förstå varandras modersmål fullt ut.

– Genom resuméerna, rörelser, musik, känslor och teatersamtal förstår barnen varandras pjäser ändå, säger Torben Sundqvist.

Alla barn ska ha möjlighet att se alla pjäser, och tanken är att någon av pjäserna ska uppföras i Badhusparken och på Storsjöteatern. Temat för barnteaterfestivalen är "Odjuret i saga och myt".

– Och naturligtvis kommer barnen att få gå på storsjöodjursspaning, avslutar Torben Sundqvist.

Annons
Annons
Annons