Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikvideo som manifestation

/
  • Robert Singleton har sagt upp sig från sin fasta tjänst och tänker nu satsa fullt ut på filmen.
  • Erik Wennergrens låt

I kväll premiärvisas Erik Wennergrens musikvideo "Planet B", inspelad i Östersund, på bio Regina. På andra sidan kameran finns regissören Robert Singleton.

Annons

Musikvideon till Erik Wennergrens låt "Planet B", som också är första singeln på hans kommande debutskiva "Tales from the earth", spelades in i Badhusparken i lördags. På inspelningsplatsen fanns bland annat en gammal dam med rullator, en fitnessguru, demonstranter och skateboardåkare. Åskådarna fick också se en jordglob vandra runt på platsen, allt förenligt med textens budskap om att jorden tillhör oss alla. Låten handlar om Cop 15-mötet i Köpenhamn 2009, där Erik var och demonstrerade för klimaträttvisa, och släpps i samband med FN:s miljökonferens Rio +20.

– Vi ville lägga tyngden på de humanistiska inslagen och skapa en manifestationskänsla. Det var inte svårt att få folk att ställa upp, nästan alla jag frågade dök upp. Jag har funderat på vad som skulle ha hänt om jag i stället hade frågat om hjälp med att klippa gräsmattan, säger filmaren och regissören Robert Singleton och ler.

Han tycker att det är tacksamt att få ett tema att jobba efter, samtidigt som bildspråket inte får bli för övertydligt.

– Men visst kan man spinna på temat och det gjorde vi. Först tänkte jag göra en konceptvideo i en enda tagning, men det blev två tagningar där den andra blev bra. För mig som regissör var det en utmaning att hitta en bild och sedan se till så att allt funkade i den bilden.

Robert Singleton flyttade från Göteborg till Östersund för elva år sedan för att studera till fritidsledare på Birka folkhögskola. Utbildningen har också hjälpt honom att ta sitt stora filmintresse ett steg vidare.

– Ett tag nischade jag mig som ungdomsledare vid filminspelningar. Första uppdraget blev Babak Najafis långsfilmsdebut "Sebbe" där jag bodde med huvudrollsinnehavaren Sebastian Hiort och såg till att han hade det bra.

Det ena uppdraget ledde till det andra. Robert Singleton blev snart kontaktad av produktionsbolaget bakom Ruben Östlunds omdiskuterade film "Play", som handlar om ett gäng svarta tonårspojkar som rånar varandra. Där blev hans roll att vara en länk mellan killarna och produktionsbolaget i Göteborg. Östlund är känd för att jobba med långa tagningar vilket gjorde att det blev en hel del väntetid för Robert. Han använde tiden till att göra en egen bakomfilm som kretsar kring huvudrollsinnehavarna. Filmen visades efter "Play" på Bio Regina i början av maj i år.

– Jag ville visa killarna i ett helt annat sammanhang än i de ofta mycket laddade situationerna i filmen. Filmen är så realistisk, men i min film förstår man att de är polare egentligen.

#Vad blir nästa projekt?

– Jag har några små projekt på gång, en trailer till Tingshuset bland annat. Sedan skulle jag vilja filma en musikvideo med en Super 8-kamera och delta i tävlingsgenren Straight 8 vid någon filmfestival.

I kväll spelar Erik Wennergren på Café Tingshuset och arrangemanget Thank God it's Onsdag för att fira singelsläppet.

Annons
Annons
Annons