På ltz.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Lådbil utan spikar

+
Läs senare
/

Kia Soul påminner om min allra första bil - lådbilen jag spikade ihop hemma i källaren av två sockerlådor och fyra barnvagnshjul. Men den duger för mer än en vända runt kvarteret - Soul bjuder både på sympatiska köregenskaper och viss storbilskänsla.

Egentligen borde alla smarta bilar vara fyrkantiga. Det är ju ingen tillfällighet att bussar och lastbilar ser ut som lådor - man får helt enkelt plats med mer, det är lättare att lasta och smidigare att ta sig i och ur.

När sydkoreanska Kia Soul kom 2008 var den långt i från först med det fyrkantiga modet. Honda Element, som såg ut som om den var byggd av legobitar, blev en hit i USA redan 2003. Men till det strömlinjeformade Europa kom den aldrig.

Underhållande

I höstas uppdaterades Kia Soul - den fick en sjätte växel, blev tystare och mera underhållande att köra. Så mungiporna åkte upp redan efter några kilometers färd från den svenska generalagentens huvudkontor i Upplands Väsby. Fast åtminstone ena mungipan åkte ner igen när jag insåg att bilen fått den nya EU-belysningen och att jag for fram i höstdiset med släckta baklyktor. Sverige har dispens från den knäppa regeln, Kia!

En bil som är byggd som en låda upplevs inte alls så liten som den egentligen är. Kia Soul bjuder sina passagerare på generös takhöjd, välkomnande insteg och ryggvänlig sittställning. Drygt fyra meter lång och nästan 170 centimeter hög - som en mindre korvkiosk.

Någon känsla av lyx infinner sig inte på förarplatsen, men det väl utestängda ljudet från motor och hjul ger ändå en viss storbilskänsla. Knappar och reglage sitter där de ska och stolarna orsakar inga som helst protester efter de första 15 milen i sträck.

Snålt bagageutrymme

Väl hemma är det min tur att skjutsa granngänget till morgongympan. De som hamnar i baksätet uttrycker en viss förvåning över det generösa benutrymmet. Men platsen för väskorna med gympakläderna visar sig vara desto snålare. Bilen tar i princip slut bakom det bakre ryggstödet.

EX-modellen, som vi kör, är hyggligt utrustad från start. Provbilen är dessutom försedd med ett komfortpaket som de flesta kunder väljer, trots att det kostar 20 000 kronor. Då ingår bland annat ratt med reglage för radiomanövrering, metalliclack, uppgraderat ljudsystem, mörktonade rutor, dimljus, parkeringssensorer, nyckelfritt låssystem med startknapp, klimatanläggning, LED-lampor fram och bak och infällbara sidospeglar.

Av någon märklig anledning måste man köpa det här paketet för att också få en ratt som är ställbar i både längd- och höjdled. För en i övrigt ovanligt genomtänkt bil verkar det ovanligt feltänkt.

 • Kia Soul 1,6 CRDi EX Komfort

  ALLMÄNT

  Motor: Fyrcylindrig 1,6-liters diesel med start/stopp

  Växlar: Manuell, 6

  Tjänstevikt: 1 345 kg

  Maxlast: 445 kg

  Max släpvagnsvikt: 1 300 kg

  EKONOMI Betyg: 4

  Pris från: 194 900 kr

  Skatt: 1 627 kr

  Garantier: 7 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 12 års rostskyddsgaranti

  SÄKERHET Betyg: 4

  3-punktsbälte alla platser: Ja

  Krockkuddar: 6

  Aktiva nackskydd: Fram

  Antisladd: Ja

  MILJÖ Betyg: 3

  Bränsleförbrukning: 0,49 l/mil

  CO2-utsläpp: 129 g/km

  KOMFORT Betyg: 4

  Ställbar ratt: Höjd/längd

  Bagageutrymme: 340-671 l

  Luftkonditionering: ACC

  Styrservo: Elektromekanisk

  PRESTANDA Betyg: 3

  Toppfart: 180 km/t

  Effekt: 128 hk vid 4 000 varv/min

  Vridmoment: 260 Nm vid 2 750 varv/min

  Acceleration: 0-100 km/t på 10,7 s

  HELHETSBETYG: 4

  PLUS

  Praktisk "lådbil" med sympatiska köregenskaper. Bra ljudisolering stänger ute både väg- och motorljud. Kias andrahandsvärde har ökat i takt med försäljningsframgångarna.

  MINUS

  Klent bagageutrymme. EU-belysningen tänder inte baklyktorna. Klarar inte miljöbilsgränsen.

 • Tre vassa konkurrenter

  Renault Kangoo Style 1,6 dCi

  199 000 kr. 105 hk. CO2-utsläpp: 146 g/km.

  Rymligast och mest praktisk i det här sällskapet, men eftersom den är baserad på en skåpbil så får man ibland en liten känsla av möblerad plåtlåda.

  Suzuki SX4 2,0 DDiS

  174 900 kr. 135 hk. CO2-utsläpp: 129 g/km.

  Motorstarkast i sällskapet och ändå rätt bränslesnål. Bra prisbild. Går även att få med fyrhjulsdrivning.

  Skoda Yeti 1,6 TDI

  218 500 kr. 105 hk. 119 g/km.

  Trots högt pris en säljsuccé i Sverige. Baserad på Skoda Octavia. Klarar miljöbilsgränsen så länge man väljer modellen med enbart framhjulsdrivning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons