Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsäsong för båttjuvar

Under sommarmånaderna har båttjuvarna sin högsäsong. Förra sommaren stals det båtar och båtmotorer för mer än en miljon kronor om dagen i Sverige.

Annons

Varje år stjäls det båtar och båtmotorer för cirka 250 miljoner kronor, enligt uppgifter från försäkringsbolaget if.Under 2000-talet har dock antalet stölder minskat successivt. Men eftersom båtarna och motorerna blir allt dyrare är värdet på stöldgodset på ungefär samma nivå som tidigare.En anledning till att antalet båtstölder har minskat under senare år är en satsning på förebyggande åtgärder.- Redan några enkla tips kan bidra dramatiskt till att minska risken för stöld, säger Dan Falconer, båtexpert på if.Ett exempel på lyckosamma förebyggande åtgärder är att öka bevakningen i hamnarna. De flesta stölderna sker i hamnar med dålig bevakning.- Vi ser hur tjuvar söker sig till hamnar med dålig bevakning, medan det som sköter vakthållningen bra klarar sig nästan helt utan stölder, säger Dan Falconer.Här är ett antal tips från if:s båtexpert hur man ska göra för att förhindra stölder och inbrott:• Låt om möjligt båten ligga i en bevakad hamn.


• Lås utombordsmotorn med ett klass 3-lås.


• Lås utombordaren vid bryggan med härdad kätting och säkerhetslås.


• Skyddsmärk båten och motorn.


• När du förvarar båten på trailer är det viktigt att trailern är låst och att båten är låst vid trailern.Det är också viktigt att båtägaren tillsammans med försäkringsbolaget har tillräckligt detaljerade identifikationsuppgifter om båten och motorn. Både båtens och motorns tillverkningsnummer och speciella kännetecken som skrapor och skavanker ska tas med.KENNETH JOHANSSON/Nyhetsbyrån NA Medianamedia@na.se

Mer läsning

Annons