Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Microsofts fräcka kupp

Annons

Aj, aj, aj. Man kan verkligen undra om Nintendo ångrade att man offentliggjorde Wii U redan under fjolårets E3-mässa.

För under året som gått har Microsoft snickrat ihop Smart Glass – en app som får din telefon eller surfplatta att klara av många av Wii U-kontrollens funktioner.

När Nintendo släppte de rörelsekänsliga handkontrollerna till sin Wii-konsol slog man spelvärlden med häpnad. Succén var ett faktum och för Sony och Microsoft tog det flera dyrbara år att skapa sina egna varianter av handkontrollen på allas läppar.

Att underskatta Nintendo var ett misstag man inte ville göra igen.

Därför är det knappast förvånande att Microsoft – ett år efter presentationen av Wii U och dess pekskärmförsedda handkontroll – lanserar Smart Glass.

Smart Glass är en app som gör det möjligt att få många av Wii U-funktionerna på Xbox med hjälp av en surfplatta eller telefon du redan äger, oavsett fabrikat.

Aj, aj, aj. Kan man gissa att Satoru Iwata och Shigeru Miyamoto gnisslar tänder över att man avslöjade sitt hemliga vapen, ett och ett halvt år innan lansering? Det skulle jag ha gjort.

Jag betvivlar i och för sig inte att Wii U kommer att bli en väldigt spännande och innovativ konsol, men man lär knappast vinna över inbitna Xbox-fans om de kan få många av funktionerna gratis på en konsol de redan äger.

På många plan ser också Smart Glass ut att vara en mer modern produkt, designad för en publik som redan släpar på en massa högteknologiskt bagage och som inte önskar ännu en gadget i det överfulla vardagsrummet.

Även Sony ser ut att vara på väg att implementera en del av Wii U-funktionerna i kopplingen mellan PS Vita och Playstation 3 och fler är garanterat på väg.

När jag skriver det här kommer jag på att jag faktiskt redan skrivit den här krönikan, fast då utan att ha kalla fakta på bordet.

Då var det envisa rykten som pekade åt det här hållet, vad gällde Ps Vita. Nu har Microsoft ställt Nintendo inför fullbordat faktum.

Visserligen erbjuder en iPad eller en Android-telefon någon knappsats eller styrspakar, så där har Wii U fortfarande en egen nisch. Men med tanke på den där krönikan för några månader sedan så är det kanske läge att säga vad var det jag sa?

Annons
Annons
Annons