Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Nötig butterkaka

+
Läs senare
/
  • Ingen butterkaka får bakas utan smör. Det är liksom hela grejen att kakan ska ha härligt nötig smörsmak.

Butterkaka har fått sitt namn för att den ska bakas på smör. Principen är enkla bullar som placeras i en form och gräddas till en sammanhängande kaka. För att arbetet ska gå smidigt bör smörpaketet plockas ur kylen i tid så att smöret hinner mjukna. Det här receptet ger två härliga butterkakor som får extra nötig smak med hackade hasselnötter både i fyllning och som garnering.

Det här behöver du till 2 stycken:

Till grunddegen:

150 g smör

5 dl standardmjölk

1 pkt röd jäst (50 g)

1/2 tsk salt

1 1/2 dl strösocker

cirka 1,3 l vetemjöl

Till fyllningen:

75 g smör, rumstempererat

1 msk kanel

100 g hackade hasselnötter

1 dl strösocker

Till pensling och garnering:

1 ägg

15 grovt hackade hasselnötter

pärlsocker

Så här gör du:

Smält smöret, värm mjölken och blanda till en fingervarm degvätska. Smula och lös jästen med lite av degvätskan. Tillsätt all vätska, salt, socker och en dryg liter vetemjöl. Arbeta degen smidig, helst i maskin. När degen släpper degbunkens kanter vid bearbetning är den färdig att jäsas. Ibland kräver det att man tillsätter någon deciliter extra mjöl, men generellt gäller det att snåla med mjöl för att få luftigare bröd. Täck och jäs 30 minuter. Tippa ut degen på arbetsbänken och arbeta in resterande mjöl. Dela degen i två delar. Kavla ut en del i taget och bred på hälften av smöret, kanelen, nötterna och sockret. Resten används i den andra butterkakan. Vik ihop degen på mitten och skär ut 4 centimeters tjocka remsor som rullas och ställs på högkant i en smord rund form. Lägg inte bullarna för tätt eftersom de jäser till dubbel storlek under handduk på cirka 30 minuter. Gör om samma sak med den andra deghalvan. Pensla butterkakorna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och grovt hackade nötter. Grädda butterkakorna i nedre delen av en 200-210 grader varm ugn cirka 20 minuter. Om man inte får in båda butterkakorna i ugnen samtidigt kan man kalljäsa den andra kakan under handduk på en sval men inte kall plats. Där kan jäsningen pågå i 2-3 timmar om man vill. Receptet kommer från TT Spektra.

Annons
Annons
Annons