Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Nässelsoppa med udda tillbehör

+
Läs senare
/
  • Nässelsoppa är rena vitamininjektionen så här års. Precis vad vi behöver efter vintern.

Nässlor betraktas som ogräs och ett elände. Dessutom gör de ont vid minsta beröring. Men nässlor är också en fantastisk vitaminkälla om man tar sig tid att skörda dem som späda skott.

Späda nässlor är en av allra våra nyttigaste grönsaker, fullproppade med inte minst C-vitamin. Ändå får de i regel stå kvar och växa sig grova och träiga på jordhögen. Synd - för nässlor är inte bara nyttiga. De fungerar också som fullvärdig ersättning för spenat i soppor och stuvningar. Förväll bladen snabbt, hacka dem grovt och koka en vegetarisk soppa med grönsaksbuljong som grund. Soppan kan smaksättas med vitlök och är underbart god med en klick crème fraiche kryddad med riven pepparrot och med några rivna rädisor som garnering. Vill man stanna kvar vid mer traditionellt garnityr är det hårdkokt ägghalva som gäller.

4 personer:

2 liter späda nässlor (blad från toppskott eller unga växter)

2 msk smör

1 msk vetemjöl

1 vitlöksklyfta

12 dl vatten

1 msk grönsaksbuljong i pulverform

salt och peppar

Att äta till:

2 dl crème fraiche

1 msk finriven pepparrot

1 knippe rädisor

Plocka nässlor men ta bara med toppskott utan stjälkar. Smidiga handskar och en bra sax gör arbetet lätt och smärtfritt. Skölj bladen och ge dem ett uppkok på någon minut. Slå upp i ett durkslag, spola över kallt vatten och låt bladen rinna av. Hacka nässelbladen.

Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Tillsätt fint riven vitlök och vänd ned de hackade nässlorna. Späd med vatten och tillsätt även grönsaksbuljong. Låt allt koka upp och sjuda sakta i 2-3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Blanda fint riven pepparrot med crème fraiche. Skölj och riv rädisor på rivjärn. Häll upp soppan i portionsskålar och fördela pepparrotsröran i. Avsluta med ett par nypor rivna rädisor på varje portion.

(TT-Spektra)

Annons
Annons
Annons