Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Kyckling på tre sätt

+
Läs senare
/
  • Helstekt kyckling i lergryta är enkelheten själv. Sköter sig själv och blir alltid perfekt. Vad mer kan man önska?    Foto: Dan Strandqvist
  • Helstekt kyckling i lergryta är enkelheten själv. Sköter sig själv och blir alltid perfekt. Vad mer kan man önska?    Foto: Dan Strandqvist
  • Kycklinglever är en underskattad ingrediens som passar bra att stuva med madeira och bjuda i sprödvärmda krustader.
  • Kycklinglever är en underskattad ingrediens som passar bra att stuva med madeira och bjuda i sprödvärmda krustader.
  • Kyckling med skinn och ben smakar så mycket mer. Servera gärna med lättkokt brysselkål, rosmarinkryddad gräddsås och vinbärsgelé.
  • Kyckling med skinn och ben smakar så mycket mer. Servera gärna med lättkokt brysselkål, rosmarinkryddad gräddsås och vinbärsgelé.
  • Fransk kycklinggryta med rödvin är en rätt med mycket smak från lökar, rökt fläsk och brynta champinjoner.
  • Fransk kycklinggryta med rödvin är en rätt med mycket smak från lökar, rökt fläsk och brynta champinjoner.
  • Det är viktigt att lergrytan blötläggs innan den används.
  • Det är viktigt att lergrytan blötläggs innan den används.

Mårtensafton firas traditionsenligt med svartsoppa, gås och äppelkaka. Men vi håller oss till kyckling - tillagad med gåsen som förebild. Till vår hjälp har vi en lergryta, rödvin och massor av lök.

Vill man absolut steka gås gäller det att starta i tid. Fågeln är stor och tar flera timmar för att bli klar i ugnen. Innan man ens börjar bör man förvissa sig om att fågeln över huvud taget går in i ugnen. Problem av det slaget har man inte med kyckling.

Lergrytor var på modet för sådär 35 år sedan. Då fanns de i vart och vartannat hem, i dag är de nästan bortglömda. Synd, för lergrytan är ett hjälpmedel som många bara drömmer om, i synnerhet vid tillagning av hel kyckling. Lergrytan blir ett slutet kärl där smak och vätska stannar. Samtidigt får kycklingen härligt knaprigt skinn. Att hela tillagningen av fågeln sköter sig själv gör ju inte saken sämre. Kom bara ihåg att lägga lergrytan i blöt i kallt vatten en halvtimme innan den ska användas. Häll bort blötlättningsvattnet och lägg i kycklingen, på med lock och in i kall ugn. Först med lergrytan på plats sätts värmen på, och det rejält. 250 grader är rekommenderad ugnstemperatur.

Tillagning av hel kyckling belönas alltid med mer smak. Skinn, ben och fett från fågeln bidrar till härlig fågelsmak som man nästan glömt bort sedan skinn- och benfria kycklingfiléer tagit över. Vill man ändå utgå från styckad fågel ger en gryta lagad på lårfiléer mer smak än helt rena kycklingfiléer. Här lagar vi franska klassikern coq au vin, må vara i något förenklad form, och bjuder grytan med sprödvärmd baguette och stekta delikatesspotatisar. Gott, inte minst en ruggig höstdag när en varm rätt med mycket lök känns extra passande.

Vill man inleda måltiden med kyckling på ett annorlunda vis kanske sprödvärmda krustader fyllda med stuvad kycklinglever kan vara något? Kycklinglever och krustader är minst lika retro som lergrytan. Lite av nostalgiafton i 1970-talsanda med andra ord.

Annons
Annons
Annons