Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Broccolipaj med purjolök

+
Läs senare
/
  • Rotfrukter är i säsong under i stort sett hela året. Innan potatisen blev vanlig på de svenska middagsborden i början på 1800-talet åt man rovor och andra rotfrukter. Rotfrukterna är billiga, goda, nyttiga och vackra och passar utmärkt att ugnsrosta, råriva eller koka.

En saftig och god broccolipaj där pajskalet blir extra knaprigt med lite linfrön i degen. Servera gärna en god sallad till pajen.

4 personer

Det här behöver du:

125 g smör

3 dl vetemjöl

1 msk linfrö

2 msk kallt vatten

Fyllning:

250 g broccoli

1 purjolök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

3 dl riven ost

Äggstanning

3 st ägg

3 dl matlagningsgrädde

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka samman smör, mjöl och linfrön för hand eller i matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ i frysen 10 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Skär broccolin i bitar och koka den i lättsaltat vatten cirka 5 minuter, låt rinna av. Ansa och strimla purjolöken, skala och hacka vitlöken. Fräs löken i smör i en stekpanna tills purjolöken är mjuk men inte tagit färg. Vispa ihop ägg och grädde. Salta och peppra. Fördela lök, broccoli och riven ost i pajskalet och häll på äggstanningen. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Receptet kommer från Arla.

Annons
Annons
Annons