Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

LT-tv: Musikal om häxprocesserna

/
  • Anna-Greta spelas av Isabel Nilsson. Bakom bödelns otäcka mask döljer sig Joakim Hoffman. Foto: Evy-Ann Mattsson
  • Musikpedagogen Barbro Larbring och huvudrollsinnehaverskan Isabel Nilsson diskuterar hur Anna-Greta ska förflytta sig utan att snubbla på något. I bakgrunden skymtar Pontus Holmgren.

Anna-Greta från Tullingsås anklagas för att vara häxa. På onsdag visas musikalen där ni får se hur det gick för henne.

På onsdag finns första, och enda, chansen att se musikalen "Har ni hört om Anna-Greta?". Uppsättningen är helt och hållet en produkt av Hjalmar Strömerskolan estetelever, vilka skrivit manus, gjort musiken, agerar och sköter allt.

Musikalen baseras på verkligheten. Den handlar om häxprocesserna och huvudperson är Anna-Greta som anklagas för att vara häxa. Anna-Greta bor i 1600-talets Tullingsås. Hennes far och mor, och alla hennes syskon, drunknar när deras båt kantrar. Bara det faktum att Anna-Greta överlever är ju ett bevis för att hon har kontakter där nere, och värre blir det.

Musikalen växte fram, nästan av en slump, berättar eleven Angelica Svanlund:

– Vi började diskutera häxprocesserna och om hur rättegångarna gick till, och då kom vi fram till att göra något om en rättegång.

Läraren Annica Backman säger att eleverna började forska runt häxprocesserna, och fann mängder med hårresande och intressant material från trakterna kring Strömsund och Hammerdal:

– Det var elevernas egen idé att göra en musikal om det.

Repetitionerna pågår nu för fullt. Därför ska man inte bli förvånad om man möter lite udda människor inne på Folkets Hus, till exempel en präst i krullperuk, kvinnor i medeltida särkar eller en svart bödel i fotsid klädnad och med ett stort svärd.

Musikalen kommer att visas för övriga elever på Hjalmar Strömerskolan under två föreställningar på onsdag. På kvällen spelas den för allmänheten och inträdet är gratis.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons