Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddar för årets Norgeinvasion

/
  • Ett av kraven för att campingen ska behålla sin fyrstjärniga status är att det finns familjetoaletter. Där finns dusch, skötbord, barntoalett, vuxentoalett och två handfat.
  • Sally Sundin är enhetschef på Östersunds camping.

70 000 – 80 000 gästnätter per år. Det är besökssiffran på Östersunds camping som just nu rustar för högsäsongen.

Annons

– Det brukar smälla till när skolorna slutat och i början av juli när Storsjöcupen drar igång är det full fart, säger Sally Sundin, enhetschef på Östersund camping.

Under onsdagen besiktades det nybyggda servicehuset som tas i bruk så fort man ordnat de sista åtgärdspunkterna.

– Då och då kommer nya krav på vad som behövs för att campingen ska vara fyrstjärnig och eftersom vi inte kunde fortsätta bygga ut det gamla servicehuset var det här ett måste, säger Sally Sundin.

I fjol byggdes ett staket runt sopstationen – och en hunddusch.

– Vissa krav som ställs är ofta utformade efter campingar som bara är öppna på sommaren. Hundduschen är nog mest tänkt för campingar som har havsbad då hundarna får salt och sand i pälsen.

Under högsäsongen är det norrmännen som dominerar bland gästerna. Omkring 80 procent av alla besökare kommer från grannlandet i väster.

– Haha, ja det är så mycket norrmän att det är svårt att prata rent på hösten, säger Sally Sundin.

Föga förvånande är det varken vädret eller Storsjöns söta, kalla vatten som lockar.

– Campingen är inte väderberoende. De som kommer nu är ofta på genomresa, just nu är det många på väg till Nordkap. Norrmännen shoppar, besöker Frösö zoo, Storsjöbadet och Jamtli oavsett väder.

Campingen har fyra heltidsanställda men under de varma och hektiska månaderna får de extra hjälp av 25 sommarjobbare. För Sally Sundin, som jobbat på campingen sedan 1989, är ingen sommar lik den andra.

– Det är ett riktigt roligt jobb. Det är kul att följa utvecklingen, det svänger mycket och står aldrig stilla. Våra studentgäster kommer från alla delar av världen. Vi har studenter från Tyskland, Frankrike och Bangladesh, säger hon.

Hur går det för campingen rent besöksmässigt?

– Det går riktigt bra, vi ligger stabilt på samma nivå, runt 70 000 – 80 000 gästnätter per år.

Mer läsning

Annons