På ltz.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Konsthelg i Funäsdalen

+
Läs senare
/

Det är femte året i rad konsthelgerna anordnas i Funäsdalen. Årets konstnärer är Gunilla och Benget Ellis, Gunn Jonsson Shabetai, Elvi Söderhielm, Mats och Folke Ricklund, Thord Vaktnäs och Magdalena Brunzell.

– Jag ville att fler skulle få ta del av vår konst, säger Gunilla Ellis.

Hon är en av initiativtagarna till arrangemanget och är efter första dagen nöjd med årets upplaga.

– Under lördagen var det 52 personer som gästade ateljén, säger hon.

Första året kom nästan bara bybor nu är det tvärtom. De flesta som kommer är turister

Inne i Gunillas och Bengts ateljé står Bo och Agneta Norrlinder från Vallentuna som är på fjällsemester i Ramundberget. De tittar på Bengt Ellis målningar som är upphängda på väggarna och uppskattar både konsten och upplägget.

– Det är otroligt trevlig konstrunda, säger Bo Norrlinder.

Även om det är första gången de besöker konsthelgen i Funäsdalen är de vana med konceptet.

– Vi besökte Värmland en påsk och var på en liknande runda där, fortsätter han.

För att så många som möjligt ska besöka alla konstnärer finns ett konstpass att köpa på Fjällmuseet. Den besökare som samlat alla konstnärers signaturer i passet är med i utlottningen av konstverk som konstnärerna skänkt.

Kravet för att få vara med som konstnärer att man bor i Funäsdalen eller har väldigt stark anknyttning till orten. Gunn Jonsson Shabetai är uppvuxen i Härjedalen och bor i Frankrike men somrarna spenderar hon i stugan i Tänndalen. Där hon också har en ateljé och målar på sidentyg och gör sidentavlor.

– Jag är väldigt imponerad av sidentavlorna. Det måste vara svårt att göra dem, säger besökaren Monika Dahlstedt.

Gunn Jonsson Shabetai har tidigare arbetat som textildesigner och visar upp flera smakprover av mönster hon skapat på sidentyg.

– De flesta som målar själva brukar fråga om teknik men jag brukar säga att det också är lite av en yrkeshemlighet, säger hon och ler.

Hon målar hon även akryl och akvarelltavlor och gör kollage.

Det finns fortfarande möjlighet att besöka konstnärerna nästa helg och Gunilla Ellis tror att det blir en fortsättning även nästa år.

– Vi konstnärer träffas alltid efteråt för att utvärdera arrangemanget men jag tror nog att blir en konsthelg nästa höst, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons