Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin blev kysst av spriten

/
  • Det kom många frågor från publiken när Karin Sjöberg bjöd in till diskussion efter föreställningen.

Karin Sjöberg var 13 år gammal första gången hon blev kysst av spriten. I dag är hon 55 och nykter alkoholist sedan tolv år tillbaka. Hon är också skådespelerska, och i monologen "Kysst av spriten" berättar hon sin egen historia från scenen.

Annons

Aulan på Birka, torsdag eftermiddag. I publiken blivande behandlingsassistenter, elever från andra linjer samt en del av folkhögskolans personal. På scenen, ensam med en stol, Karin Sjöberg som i 50 minuter håller åskådarna fångna med sin monolog om något av det mest förbjudna – att vara alkoholist och mamma.

– Det pratas mycket om de glömda barnen. Jag var inte ett glömt barn. Det var jag som glömde, inleder hon.

Så berättar hon om sin alkoholisthistoria, från den första fyllan när hon var 13 år fram till i dag. Vid 22 hade hon utvecklat ett beroende och vid 27 sökte hon hjälp för första gången.

– Jag beskrev mitt drickande för en kvinna på den då nyöppnade Evakliniken för kvinnliga missbrukare i Stockholm. "Jag tror inte att det är så farligt med dig, men vi kan ju träffas och prata några gånger", svarade hon.

Och de pratade och pratade och pratade, men Karin blev inte nyktrare för det.

Hon betecknar sitt drickande som ett typiskt kvinnligt alkoholmissbruk.

– Det syntes inte utåt, jag hade min parkbänk hemma i köket och gömde mina vinglas i kastrullskåpet.

Men när Karin gick på fest kunde hon inte hålla måttan och det hände ofta att hon fick ledas hem redlös.

– En lördagskväll i mars 2000 hade jag varit bjuden på mat hos vänner. När jag kom hem ramlade jag in i hallen och slog mig i elementet. Då kom min 14-årige son ut från sitt rum och gav mig en smäll.

Då kände Karin att hon hade nått sin botten och bestämde sig för att sluta.

– Jag kände att jag inte skulle orka leva utan mina barns tillit och respekt.

"Kysst av spriten" är en naken och själutlämnande föreställning, emellanåt humoristisk och ofta väldigt sorglig. Publiken är märkbart tagen och när Karin Sjöberg bjuder in till diskussion efteråt kommer det många frågor.

– Vad bra du var. Jag var fångad hela tiden, säger en kille på bakersta raden.

– Hur är det att vara skådespelare och spela teater om sig själv, frågar en annan.

– Det är en balansgång. Jag grät mycket när jag repeterade men när det är föreställning ska jag inte gråta. Jag vill såklart beröra men ingen ska behöva vara rädd att jag inte ska klara av att genomföra föreställningen, svarar Karin Sjöberg.

"Kysst av spriten" är producerad av Estrad Norr och regisserad av Åsa Ekberg-Kentros.

Föreställningen är tänkt att fungera i många sammanhang, på skolor och på arbetsplatser. Den kostar några tusenlappar att hyra in och kan uppföras i ett lunchrum.

– En stol är den enda rekvisita som behövs, säger Estrad Norrs Christina Seldahl Lindgren, som hoppas att många arbetsgivare ska ge sina anställda chansen att se denna tankeväckande föreställning.

Det hoppas jag också.

Mer läsning

Annons