Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

John Updike

/
  • John Updike avled på tisdagen på ett hospice i Massachussetts. Han blev 76 år.Foto: Caleb Jones/AP/Scanpix

John Updike är död – Haren har slutat springa. Den amerikanske författaren avled på tisdagen i sviterna av lungcancer, 76 år gammal.

Annons

Hyllningarna till John Updikes minne strömmar in från hela världen. I nekrologerna beskrivs författaren, som obehindrat växlade mellan att skriva noveller, romaner, poesi och kritik, som ”ett litterärt kraftverk” eller ”en litteraturens tiokampare”.

Mångsidigheten och den höga produktionstakten är två av John Updikes kännetecken. Han bestämde sig tidigt för att ge ut en bok om året - och lyckades nästan med sin föresats. Räknat från debuten med diktsamlingen ”The carpenters hen and other tame creatures” 1958 kom Updike att ge ut omkring 50 böcker. Dessutom publicerade han mer än 800 recensioner, dikter och artiklar i tidningen The New Yorker mellan 1954 och 2008.

Men John Updike är också en av de författare som tydligast är förknippade med USA. Som ingen annan skildrade han småstadens Amerika, med vanliga människor i centrum för sina berättelser. Mest älskad har han blivit för sin serie om Harry ”Haren” Angstrom, en medelklassamerikan i en fiktiv småstad, vars ångest och känslomässiga oförmåga skildrades parallellt med berättelsen om ett samhälle i ständig förändring. Fyra böcker om ”Haren” blev det innan John Updike avslutade serien och två av dem belönades med Pulitzerpriset.

Nobelpriset fick han aldrig, trots att han ofta nämndes i spekulationerna. I ett drag karaktäristiskt för John Updikes humor såg han dock till att en av hans litterära karaktärer, Henry Bech, förärades det svenska litteraturpriset.

I september 2001 besökte John Updike släktingar i New York och råkade då bli vittne till terrordåden mot World Trade Center. De erfarenheterna använde han sedan i romanen ”Terroristen” från 2006. Där försökte Updike leva sig in i den radikaliserade amerikanske muslimen Ahmads liv. Hans sista bok blev ”The widows of Eastwick”, uppföljaren till succéboken ”Häxorna i Eastwick”.

Om sig själv berättade han öppenhjärtigt i memoarboken ”Self-consciousness”. Annars var John Updike inte särskilt förtjust i rampljuset. I en intervju förklarade han varför:

– Jag tycker att författare ska läsas och inte synas.

Mer läsning

Annons