Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdefull våtmark skyddas

/
  • Våtmarksområdet nära Sikås längs Sikåsån har utsetts till ett skyddsvärt område i led med Ramsarkonventionen.

Ett våtmarksområde i länet är ett av två områden i landet som i år utses under Ramsarkonventionen. De anses vara särskilt värdefulla stycken natur som nu ska skyddas.

Annons

Området Sikåsvågarna är ett vidsträckt våtmarksområde sydost om samhället Sikås längs Sikåsåns flöde mot Hammerdalssjön.

Det stora våtmarkskomplexet med myrar, grunda sjöar och ett delta är ett av de viktigaste områdena för flyttande fåglar i hela Jämtland.

Regeringen har fattat beslut om att de två nya områdena ska skapas. Underlaget har tagits fram av Naturvårdsverket tillsammans med länsstyrelserna.

Totalt finns 68 områden i Sverige som utsetts enligt Ramsarkonventionen. Just våtmarker ses ofta mycket värdefulla ur naturhänseende.

– Eftersom alltfler av dessa värdefulla områden försvinner eller påverkas negativt behövs både internationella och nationella åtgärder för att ta hand om våra våtmarker och vattenmiljöer på ett klokt sätt och skydda de mest värdefulla, säger Jenny Lonnstad, handläggare på enheten för natur och biologisk mångfald, Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons