Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterna växer mot förslaget som ännu inte finns

/

Regeringens förslag möter massiva protester från alla håll, trots att det officiellt inte finns.

– Vi har fått information genom politiker inom Alliansen, säger Sten Rentzhog.

Annons

Protestuttalanden från olika samhällsorgan duggar tätt, och länets S-ledamöter i riksdagen har motionerat i frågan. Det alla protesterar mot är att regeringen hotar att rasera en stor del av det svenska kulturarvet genom sina ändringar av folkbokföringen.

Ändå har Finansdepartementet inget färdigt förslag.

– Vi har inte gått till riksdagen, utan förslaget håller ännu på att beredas i regeringskansliet, säger finansministerns pressekreterare Daniel Valiollahi.

Innan nya lagförslag når riksdagen ska de granskas av Lagrådet, för att undvika att något strider mot annan lag. Daniel Valiollahi svävar lite på målet, men säger att även detta förslag troligen ska på lagrådsremiss innan riksdagen tar del av det.

Innebär det att förslaget inte är att vänta denna månad?

– Jag vet faktiskt inte.

Trots att regeringen inte har lagt något förslag så skrev, redan i våras, tjugotvå av Sveriges framstående professorer och forskare en mycket skarp debattartikel där man krävde att regeringens planer stoppas.

Där står bland annat: "Finansdepartementet som skriver propositionen vill nu strunta i övriga synpunkter och återgå till sitt eget förslag från år 2000. Skälet sägs vara kostnader för Skatteverket".

Skribenterna pekar på flera områden där forskningen kommer att hämmas eller omöjliggöras. De hävdar att förslaget dessutom strider mot Kulturminneslagen och Unescos konvention, vilken Sverige nyss har ratificerat.

Sten Rentzhog är en av dem som har skrivit under artikeln. Han säger att det blev stor uppståndelse när förslaget kom.

Hur fick ni veta vad regeringens förslag kommer att innehålla?

– Vi har fått information genom politiker inom Alliansen.

Efter att artikeln publicerats fick Sten Rentzhog och de övriga skribenterna inbjudan till kultur- och utbildningsdepartementen, där de i princip fick farhågorna bekräftade.

– Men vi hade inga svårigheter att bemöta argumenten.

Folkbokföringsutredarens uppfattning, att nuvarande geografiska indelning av landet behålls, men att församlingarna ändras till kommundistrikt, för att markera att det inte längre är Svenska kyrkan som hanterar folkbokföringen, delas av nästan alla remissinstanser. Ett par är tveksamma och vill ha svar på frågor kring detta.

Skatteverket är den enda instans som avstyrker förslaget och tycker att det räcker med att människor folkbokförs på kommun och fastighet.

Kulturdepartementet, som Rentzhog anser borde se detta som en hjärtefråga, tiger still.

– Det konstiga är att denna fråga hanteras som en ren skattefråga, vad som blir bäst och billigast för Skatteverket.

Offentligt beskrivs ändringen i en enda mening i regeringens budgetproposition för 2013 (sid. 323): "I betänkandet föreslås att folkbokföring inte längre ska ske i församling inom Svenska kyrkan utan i kommun".

Annons
Annons
Annons