Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalchefen får sparken efter skolturbulensen

/

Nu offras en chefstjänsteman på Strömsunds kommun efter skolpersonalens och fackens kritik mot kommunledningen.

Annons

Personalchefen i Strömsunds kommun sedan 2013, Barbro Ohlsson, får sparken.

"Personalen ska vara delaktig och ha inflytande över sin egen arbetssituation och klimatet ska präglas av öppenhet. Chefer ska sträva efter en förtroendefull samverkan med de anställdas fackliga organisationer", skriver Strömsunds kommun på sin hemsida.

"Detta innebär att personalchefen slutar. Arbetsuppgifterna återgår därmed till kommunchefen Anders Andersson".

Den 2 oktober publicerade LT en artikel där skolpersonalen på Vattudalsskolan talade ut. De hade fått nog och vittnade om en grundskola i förfall. Skolans rektor hade just aviserat att han skulle sluta och det skulle bli den femte av sju rektorer i kommunen som på kort tid var på väg att sluta.

– Det är katastrofläge, sade personalen och de pekade mot problemet – mot kommunledningen med kommunchefen, skolchefen och personalchefen i spetsen.

Det handlar i grunden om en misstro och stora kommunikationsproblem med kommunledningen, som skolpersonalen ser det.

En vecka efter det att LT publicerade den första artikeln, gjorde de fackliga organisationerna gemensam sak och anmälde Strömsunds kommun.

"Arbetsmiljöklimatet i Strömsunds kommun är inte bra. Personal beskriver att de inte längre har någon arbetsglädje. Det är stor omsättning på personal i alla chefsled. Sjukfrånvaron ökar. Personal känner sig otillräckliga. Samverkan som ska vara en viktig del av att säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö, har enligt de fackliga organisationerna inte längre den funktionen. Strukturen för samverkan har blivit tydligare men delaktigheten har förlorats under processen. Personalmöten sker tätare men personal upplever ofta att det inte finns utrymme för att lyfta aktuella arbetsmiljöfrågor", skrev facken.

Nu har facken och kommunledningen fört samtal och den så kallade 6 6a-anmälan till Arbetsmiljöverket är tillbakadraget.

Här kan du läsa kommunledningens förklaring varför personalchefen får gå (länk till Strömsunds kommuns hemsida).

Mer läsning

Annons