Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rustas pastoratet upp

/
  • Gåxsjö kyrka håller på att målas om utvändigt och är färdig i höst.
  • Gåxsjö kyrka håller på att målas om utvändigt och är färdig i höst.
  • Flera fastigheter i storpastoratet har rustats upp den senaste tiden. Här är Strömsunds pastorsexpedition som fått en riktig ansiktslyftning.

Reparationer, underhållsåtgärder och nya investeringar görs, och har gjorts, för att sätta alla fastigheter i storpastoratet i stånd.

– Underhållet har varit väldigt eftersatt, säger Hans Sandström.

Annons

Sedan alla församlingar inom Strömsunds kommun, utom Frostviken, slogs ihop till ett storpastorat har det satsats rejält på att rusta upp byggnaderna:

– Underhållet har blivit väldigt eftersatt, eftersom alla församlingar väntat på hur det skulle bli med sammanslagningen, säger Hans Sandström som är fastighetsansvarig i pastoratet.

Tåsjö kyrka målades om förra året och då fick man också byta ut korset:

– När det togs ned för förgyllning så visade det sig att trästommen var uppruttnad. Det hängde bara ihop i den tunna kopparplåten, så det kunde ha gått illa om det ramlat ned och skadat någon.

Kyrkan kopplades också in på kommunens fjärrvärmenät, och i år är det Bodums tur. Både kyrkan och församlingshemmet ska få fjärrvärme, och i samband med det kopplar också kommunen in Rossö Center på nätet.

I Strömsund har pastorsexpeditionen målats om och fått en utvändig ansiktslyftning och i Hammerdal pågår målning av pastorsexpeditionen och sockenstugan.

Utvändig målning av Gåxsjö kyrka påbörjades förra året och pågår fortfarande. Den beräknas bli klar under sensommaren.

– Det är stora kostnader så det kommer att bli några riktiga hundår närmaste åren, säger Hans Sandström.

Mer läsning

Annons