Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norsk politiker efterlyser nya djurskyddsregler

Eva Wiklund från Sundsvall förlorade sin hund efter att hon lämnat honom hos en djurmisshandelsdömd kvinna i länet.

Nu reagerar en högt uppsatt politiker på att en person med djurförbud i Norge kan bedriva verksamhet i Sverige.

Annons

Händelsen när hunden Rocky dog efter att ha lämnats till en person i Strömsunds kommun, som tidigare dömts för djurplågeri i Norge, har fått den norska Stortingsledamoten Vigdis Giltun från Fremskrittspartiet (FRP) att skriva brev till den svenska regeringen.

– Som medlem av det Nordiska rådet har jag all anledning att vända mig till de nordiska regeringarna om den här saken. Jag gör det för att efterlysa ett bättre samarbete över landsgränserna, säger Vigdis Giltun (FRP) till den norska tidningen Östlendingen.

Hon skickade brevet till regeringen i tisdags och använde händelsen med Sundsvallsbon Eva Wiklunds fall som exempel där rottweilern Rocky dog efter sex dagar hemma hos den dömda Strömsundsbon. Enligt uppgifter till LT ska även en annan hund som lämnats in hos kvinnan vid samma tidpunkt nu avlidit till följd av vanvård.

Problemet enligt Vigdis Giltun är att en person som blivit dömd till livstids djurförbud i Norge kan fortsätta med sin djurhållning genom att flytta till Sverige.

– Den här saken visar att det finns ett behov av tätare samarbete särskilt mellan de nordiska länderna. Det kan inte vara så att en dom slutar att gälla bara för att man flyttar över gränsen, påpekar Vigdis Giltun (FRP).

Annons
Annons
Annons