Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IFK Strömsund vill ha bowlinghall i mögelhuset

/
  • IFK Strömsunds ordförande Bo Danielsson tycker att Grelsgård skulle vara perfekt som bowlinghall:
  • IFK Strömsunds ordförande Bo Danielsson tycker att Grelsgård skulle vara perfekt som bowlinghall:
  • Ritningen över Grelsgård är noga granskad. Förråd och verkstadslokal är som gjorda för att förvandlas till bowlinghall, inga bärande väggar hindrar.
  • IFK Strömsund har tänkt och skissat. Så här ungefär kommer det att se ut.

IFK Strömsund vill ha en bowlinghall på Grelsgård. Kommunen är positiv, trots att huset tidigare har fått utrymmas.

– Naturligtvis måste fuktproblemen åtgärdas först, säger Bo Danielsson.

Annons

Nyss har Samhall, kommunens dagverksamhet och Flatafix flyttat ut från Grelsgård. Flytten blev akut sedan många som vistades i huset blev sjuka av fukt och mögel. Tidigare har andra verksamheter funnits där och haft samma problem. Huset har under åren åtgärdats, men problemen återuppstår.

Nu diskuterar kommunen att eventuellt använda det stora, tomma, huset för olika fritidsaktiviteter, i första hand en bowlinghall.

– Initiativet kommer från IFK Strömsund, säger kommunalråd Gudrun Hansson (S).

IFK Strömsunds ordförande Bo Danielsson presenterade idén för kommunstyrelsens arbetsutskott, och han tror och hoppas att den ska vara genomförbar.

– Huset ligger så bra till, i nära anslutning till idrottsplatsen, det är rymligt och ger plats för många aktiviteter. Endast fantasin sätter gränsen.

Idrottsföreningen har själva spånat om andra verksamheter, till exempel simulatorer för golf och skytte, musikstudio, utställningar, gym, kampsporter, kafé, logi för övernattning. Det finns plats för alltihopa, förutom bowlingbanan.

– Det finns utrymme för en bowlinghall med sex banor.

Hur klokt är det att använda ett hus som bevisligen är sjukt, och återigen stoppa in människor där?

– Naturligtvis så måste fuktproblemen åtgärdas först.

Strömsunds kommuns tekniske chef, Jörgen Pettersson, berättar att en utredning om vad som behöver göras för att få huset friskt genomfördes för cirka ett år sedan.

– Fukten finns under hela golvet, och man behöver därför göra ett ventilerat golv, det vill säga en luftspalt mellan betongbjälklaget och golvet. Man måste också dränera om och göra markarbeten runt huset, eftersom marken lutar in mot byggnaden.

Kostnaden för dessa åtgärder beräknades då till mellan fyra och fem miljoner. Jörgen Pettersson tror att den summan kan krympa om IFK:s idéer blir verklighet:

– Enligt den utredning vi då gjorde så behövde alla innerväggar kapas, när golvet höjdes, därför måste alla dörrar bytas ut, och så vidare. Blir det en bowlinghall så ska ju väggarna bort.

IFK Strömsund har redan fått löfte om sponsorpengar från ett antal företag i bygden, i nuläget motsvarande 27 000 kronor. Kommunstyrelsens arbetsutskott säger ja till att göra en förstudie och är beredda att satsa 50 000 till detta.

– Alternativet är att riva huset, och det kostar också en hel del. Därför känns det rätt att ge förslaget en chans, och se om det är genomförbart, säger Gudrun Hansson.

IFK Strömsund är glada för att kommunen tar emot idén på ett positivt sätt, för innan man har provat så vet man inte om det går.

– Antingen blir förslaget en strike eller så ramlar det ut i rännan, säger Bo Danielsson.

Mer läsning

Annons